Předchozí 0099 Následující
str. 96
on the Land ofanother as an Ancient Institution", str. 199 a John Beddoe: „Anniversary Address", str. 481. Beddoe podává zde zajímavý posudek anthro-pologického oddělení na světové výstavě pařížské r. 1889, a hlavních prací za rok 1890 vyšlých (mezi jiným posuzuje práca Taylora a Rendalla o árijské otázce a kloní so sám celkem k theorii asijské).    N.
Časopis Matice Moravské, ročník XV., nákladem Matice Moravské v Brně, 1891. Vedle historických článků velmi důležitých od Dra. Jar. Golla, A. Sedláčka, Dra. Herm Jirečka, J. A. Slavíka, Dra. F. Kameníčka a jiných zaznamenáváme z lidovědy zajímavou stať „O domácím lékařství lidu moravského" od Fr. Bartoše. Sneseno tu plno nových zpráv, pilně sebraných mezi lidem. Upozorňujeme též na pěkný článek M Václavka „Doba vánoční na mor. Valašsku". Spis prof. Rezka o českých dějinách doby nové oceněn tu právem s pochvalou velikou. Redakce zasluhuje uznání za pečlivý výběr obsahu sešitů posud vydaných.    N.

Časopis musea král. českého (red. Ant. Truhlář), 1891, svaz. 2—3. Z bohatého, pestrého obsahu vedle všech jiných článků historických a literárně-historických uvádíme zejména stať V. V. Tomka „Rozdíly v náboženství a v církevním zřízení v Čechách v XV. stol.", důkladný článek Jos. Truhláře o staročeských divadlech velikonočních, zprávu prof. E. Alberta o „Památkách po Bratřích českých v Kunvaldě", kulturní obrázek „Prokurator Joachim z Tě-chenic" od Dra. Z. Wintra, zajímavý příspěvek Fr. Dvorského k životopisu Tad. Hájka, články z obora lidovědy: Dr. Č. Zíbrt, „Lidové zábavy, obyčeje. a pověry na den sv. Jana Křtitele" ; Jos. Košťál, „Můra v podání prostonárodním"; Fr. Řehoř, „Lidová léčba u haličských Malorusů". Z Hlídky literární vedle referátu Dra. J. V. Nováka o Šmahově překladu spisů Komenského a vedle odborného posudku Jagićova vydání staroruských památek „Menaea septsmbris octobris novembris..." od F. Pastrnka dlužno uvésti poučný posudek mladého slavisty Jos. Karáska o zajímavé knize Mareticově „Slaveni u davnini", Zagreb, 1889, referát Dra. J. Metelky o záslužné práci Dra. K. Jirečka „Das Fürsten-thum Bulgarien" a bedlivě sestavený obsah (s příslušnými poznámkami a věcnými dodatky) ethnografických časopisů slovanských „Wisła".

    J.K.

Wisła. Redactor i Wydawca A. Grtiszecki. Warszawa M. Arct. Nowy-Swiat, 53, 1887—91. I.—V. Wisła je vlastně dílem Dra. J. Karłowicze. On dal k ní podnět, staral se o ni s neúnavnou péčí v prvém roce, kdy neměla právě na růžích ustláno, a jeho úsilí je co děkovati, že než dokončen první ročník, existence její byla zajištěna, počala vycházeti ve, větším objemu v čtvrtletních sešitech a vlivem jejím nejen že polská lidověda vzrostla netušenou měrou, ale i v jiných zemích slovanských vzbudila se láska k lidu a záliba pro studium jeho. Karłowicz hleděl seznámiti Poláky dvěma výbornými, přehlednými články s pracemi lidovědeckými u národů cizích. Vyložil význam a obsah lidovědy (II. s. 84) a podal seznam časopisů věnovaných sbírání věcí lidových, zvláště na západě (II. s. 217). Mimo to však uveřejňoval bohatou sbírku materiálů z lidovědy polské, sebraných jeho horlivými spolupracovníky. Vychoval si mezi mládeží několik pilných a vděčných žáků a i dilettanti mnozí pracujíce jeho směrem, podali mu pěkné práce. Pro obecné poučení v jednotlivých odvětvích lidovědy uveřejňovány statě sociologické, statistické, anthropologické. Pro dobrý názor přidáno do textu množství obrázků, často překrásně provedených. Aby


Předchozí   Následující