Předchozí 0112 Následující
str. 109

Hroby se skrčenými kostrami v Čechách.

Píše dr. J. Matiegka.

III.

(Pokračování.)

V cihelně mezi Čížkovicemi a Jenčicemi, patřící ku panství dlažko-vickému, přichází se po více let na pohřebiště se skrčenými kostrami. S tímto místem hraničí (asi 25—30 metrů jihovýchodně od posledně nalezených a dále popsaných hrobů) plocha, na níž se nacházejí ustriny, zbytky to obydlí; neboť jinak nelze vyložiti jámy obyčejně většího rozměru, naplněné černou hlínou, v nichž se vyskytují častěji kusy červeně pálené hlíny s prstovitými otisky, zvířecí kosti a jednotlivé střepy. V celku bylo (dle zprávy cihláře p. Červenky) jistě vykopáno již asi 40 koster, vždy (pokud se pamatuje) v skrčené poloze pochovaných; kameny byly obloženy velmi zřídka, a mezi nimi nebyly nikde vtrouseny žárové hroby nebo ustriny.

Podávám v následujícím popis hrobů, pokud jsem mohl kopání na tomto pohřebišti sledovati.*) Hroby jsou 3—9 m. od sebe vzdálené a nepravidelně roztroušené.

Hrob I. (5/7 1888). Kostra skrčená na straně ležící, asi 0,5 m. hluboko v pouhé hlíně uložená. Na krku a prsou bylo nalezeno množství (několik set) malých, 7—10 mm. v průměru počítajících koleček z mušlí vykroužených a provrtaných (fig. 1. a.) a mezi nimi psí nebo vlčí zuby (fig. 1. b.), řezáky a tesáky na kořenu provrtané, dále několik perel (fig. 1. c.) z bronzového plechu a malé závitky z bronzového drátu (fig. 1. d.). Šperk tento tvořil buďto velikou ozdobu nákrční nebo byl přišit na nějaký přes prsa položený


*) P. vrchnímu správci Hönigovi vyslovuji zde své díky za některé zprávy a za půjčení některých na tabulce III. vyobrazených předmětů. Taktéž dodatečně děkuji p. Hanamannovi za půjčení předmětů pro tabulku I.

Předchozí   Následující