Předchozí 0183 Následující

@Sv180


Čís. 8. Děvče ze Žitkové u Hrozenkova.

Šatky, v některých krajinách nejvýchodnějších Uh. Slovenska i polkami neb ručníky a utěráky zvané, nosí se většinou jen v odlehlejších krajinách anebo lidem vyznání evangelického, který vůbec se starožitněji nosí. V krajině Senické připisují zavedení šatky českým vystěhovalcům hustě tu usazeným, leč dojista že bez důvodu, neboť rouška ta jest užívání a původu mnohem staršího.

Šatka bývá nošena děvčaty sama o sobě, ženami pak s čepcem. Je zrobena většinou asi z 30 až 60 cm. širokého plátna, někdy i přes 3 metry dlouhého nebo také z látky poloprůsvitné, polozávojovité, která na obou koncích rozličně, někdy skvostné a přebohatě vyšíváním a krajkami jest ozdobena. Na Moravě jsou okrasou touto proslulé staré šatky Lanžhotské a Javornické, v Uhrách šatky z krajiny od Javorníka k povážskému Novému Městu a dolů k Březové a Hlbokému.

Jiné překrásné ručníky známe z dolní Zvoleně, z krajiny kolem Čičman v Trenčanské stolici, z krajiny kolem Dolního Badína v Hontě a odjinud. Šatka přikládala se pravidelně v půli


Předchozí   Následující