Předchozí 0282 Následující
str. 279

Střední část úvodnice leží na zádech, oba pak konce, přeložené přes lokte, visí v předu téměř až k dolnímu okraji kasanice (viz obraz ženy ze Žitkové). V chudších krajinách Uh. Slovenska nosí ženy úvodnici nezdobenou a jednoduchou, v chladnějším počasí: všeobecně, ozdobenou pak povždy ve svátky do kostela.

Na Moravě nošena bývá ještě o svatbách nevěstou (někde i družičkami a ostatním ženským průvodem), jakož i o úvodu.. Jinak nahražena byla úvodnice vlňákem, vlněným šátkem toho druhu, jak se v továrně vyrábí pro střední třídy snad celé Evropy..

Průběh znenáhlého odkládání úvodnice rovná se úplně osudu, kterému nyní propadává šatka. V Sulovu poblíže pověstných skal sulovských a v krajinách severněji položených bývá úvodnice ozdobena pruhy žilinského vyšívání na obou užších stranách úvodnice; ve Vejnorech a některých jiných obcích blíže Prešpurku změnila se úvodnice se šatkou v jediný úbor, který nošen bývá kol krku, zakrývaje zadní část čepce a jsa v předu křížem přeložen a svými vyšívanými konci vždy jedním cípem za pas zasunut.

částek oděvu moderního, jež se tu a tam vloudily již ve-kroj slovenský, jako lajblíků, jupek atd. nemíníme zde uváděti. Kožichy a kožíšky ženské připojíme ke kožichům kroje mužského..

Kroj mužský.

Touže mnohotvarostí a starobylostí, kterou vyniká ženský kroj slovenský, oplývá také i kroj mužský. Prvky, z nichž povstal, byly ovšem velmi jednoduché a těm analogické, z nichž se vůbec celý kroj středověký utvařoval. K prvkům těm čítati dlužno no-havice, košili a pás, obuvi a přikrývky na hlavu nečítajíc. Pozorujme jen obraz sv. Vácslava v illustracích legendy Wolf-bütelské nebo některou postavu člověka z lidu v kancionálech českých, poznáme, že přes tyto prvky krojové v rozmanitých barvách provedené, málo co jiného shlédneme.

Nohavice středně široké nebo něco přiléhající přepásány byly začasté řeménky a svlaky po celých lýtkách a košile rozmanitě-barvitá, přes nohavice přehozená, svázána byla v bocích rozličným způsobem.

Takové nohavice jsou též základem oděvu slovenského, aniž třeba však dokládati, že patří mezi nejstarší prvky středoevropského oděvu, sahajícího do doby dávné předhistorické.

Nohavice zhruba sešité přibližně dle tvaru nohou, měly v pasu buď průvlak anebo se připevňovaly k tělu pasem, opaskem. V některých zapadlých místech slovenských udržely se nohavice velmi starožitného tvaru jen s jedním rozparkem ke pravé straně, jak možno na illustraci (č. 19) Slováka z Čičman zříti. Zde není


Předchozí   Následující