Předchozí 0345 Následující
str. 342

Zvolil jsem předmět prvější. Pozoruje stavby venkovské již po řadu let, i shledav, že jen ohledáním některých jednotlivých stavení a zachycením těch oněch detailů nelze věrný obraz o předměte tomto si učiniti, jal jsem se postupně*) prohlížeti veškeré statky a chalupy jednotlivých vesnic v českomoravském pohoří v horním poříčí řeky Chrudimky a řeky Svratcavy. O výsledcích svého pozorování, jehož předmět vzrostl již na několik tisíc čísel statkův a chalup, podal jsem předběžnou zprávu přednáškou 3. prosince 1889 ve „Společnosti přátel starožitností českých" v Praze pořádanou, dále pak statí „Česká chalupa" v „Časopisu vlastenského muzejního spolku olomúckého", jež též v samostatném otisku r. 1890 nákladem téhož spolku muzejního byla vydána. V článku tom, jenž jest prvým článkem o tomto předměte na Moravě uveřejněným, obrácen zejména zřetel k podrobnému vytknutí úpravy a vykrášlení průčelí selských chalup, především zase k malování okřídlí a záklop i k významu a úpravě nápisů záklopních, o čemž obém vůbec u nás nic dosud nebylo publikováno.

Svým časem uveřejníme řadu statí o předmětě tomto. Promluvíme v nich zejména zevrubně o výzdobě, úpravě, půdorysech a rozdělení selských staveb v Železných horách, zvláště pak v okresu hlineckém zbudovaných. Tehdy podáme také celou řadu příslušných půdorysův a vyobrazení. Dnes chceme se obmeziti na zevrubný popis některého statku selského z okresu hlineckého.

Zvolme na př. Bartůňkův statek (č. 28) v Jeníkově u Hlinska, jenž jest jedním z nejstarších a nejbohatších hospodářství v celé krajině i vynikal důkladnou a bytedlnou stavbou.

Vydávajíce se na prohlídku k Bartůňkovům, všimneme si všeho podstatného, čehož při studování úpravy a výstavnosti památek lidového stavitelství nutno si všímati.

Jedeme-li po silnici od Hlinska ke Svratce, zahlédneme na pravo od silnice statek, jehož obraz dovedně zachytil svými nákresy (obrazec 1., 2.,) pan professor Vácslav Lindner. Roztřídění místností sezná čtoucí z dvou půdorysů, jež stati své jsem připojil.

Jsme u cíle! Vejdeme (viz půdorys, č. 3.) vrátky (Z), jež pravidelně na petlici zavírány, do dvora (Ž), po jehož pravé straně jest postavena Chalupa, v níž kromě obydelních místností, totiž seknice (A), sekničky (B) a kuchyně (C), jest komora (E) se sklepem, konírna (F) a stáj (K). Na levé straně dvora stávaly chlévy pro krávy a ovčín (O4, O3, O2, O1). Za chlévy stojí kůlna pro pluhy (N) a komora (M). Zadní část dvora uzavřena stodolou (L), přední část dvora ohrazena parkánem (S) s vjezdem (V), jenž uzavírán býval velikými vraty. Mezi stodolou a stájí vcházelo se patrně na sad.


*) Práce tato, pokud se týče okresu hlineckého, téměř úplně jest provedena. Vycházek mých súčastňuje se pan Josef Pilař, správce školy v Batnu u Hlinska. Mám za příhodno s povděkem na tomto místě toho vzpomenouti.

Předchozí   Následující