Předchozí 0351 Následující
str. 348

býval malý výklenek. Říkali mu troudní k, troudníček, protože v něm na misce přechovávali troud. Na nedalekém sloupu kuchyňských dveří visívalo křesadlo, ocí1ka.

Ze seknice vchází se do sekničky (sedničky, světničky), jež má jedno okno do průčelí, okénko pak v poboční venkovní stěně. Podlaha jest prkenná, takový též strop. Průčelní a venkovní zeď urobena od kamene. Bývávají však též od dřeva. V sedničce bývaly postele. Ostatně spávalo se také větším dílem na půdě. V sednicce mívali stav, na němž tkáno z domácí příze. V koutě postavena malá kachlová kamna.

Mezi sekničkou a síní jest zděná a sklenutá kuchyň. Kamna i pekárna ve světnici zřízena jsou tak, že se v nich vytápí z kuchyně. Otvor, jímž přikládáno do kamen, slul ústa. Nad ústy byl copouch, vedle nich nižší otvor do sklenuté pekárny. Nad tímto otvorem udělány dva copouchy. Nade všemi těmito otvory byla zeď sklenuta věncem. Výše pak byl zdí proražen otvor do komína. Tam stahoval se copouchy z pece a pekárny dým a kouř. Před ústy a pekárnou vyzděna nízká pecina. Proti kamnům v druhém koutě byl umístěn kotel pro vyváření pláten. Pod ním v kotlině topeno. Kromě dříví naštípaného a špalku na sekání smrčí a dřev, snad též lopaty k strkání chleba do pekárny, díže, ošatky, dřezu a podobného náčiní nebývalo zde ničeho. Malým okénkem na venkovní zdi a komínem vnikající světlo nikdy nemohlo úplně zapuditi panující zde šero.

Z kuchyně urobeny druhé dvéře na síň, z níž naproti dveřím do dvora upraveny dvéře ze stavení. Nedaleko dveří oněch postaveny dřevěné schody na půdu. V síni vedle dveří do světnice stojí vál.*) V ní bylo též místo pro almary a truhly malované a j. Poblíž schodů umístěny někde padací dvéře nad schody do sklepa. U Bartůňků poblíž schodů naproti dveřím z kuchyně jest vchod do komory, jíž říkáno zde „na sklepě", protože v ní upraven vstup do sklepa. Komora je sklenuta. Světlo vniká malým okénkem.

Blíže dveří do dvora vedoucích upraveny jsou ze síně dvéře do konírny (mašta1e). jež taktéž sklenuta. Z polovice jest vydlážděna. V nedlážděné části zřízena stání pro 4 koně. Žlaby připevněny ke zdi proti sklepu. Při východu do dvora stojí v maštali nádržka z pískovce vytesaná, v níž chována zásoba vody k napojení koní. Nádržka jmenuje se stírka.

Poslední částí stavení jest stáj. Stáje pravidelně staveny tak, že do dvora byly otevřeny. Na rozích stáje postaveny dřevěné sloupy. Prostora pak mezi nimi zahrazena prkny a trámci. Druhdy celá stáj


*) Stejně u Jungmanna V. 13: mandlovadlo, přístroj k válení a změkčení prádla, plátna. ¦— V Bartůňkově statku stojí kromě válu sešlá jarmara, v niž vtesán letopočet 1749. — Při venkovní podélné stěně stavení visí pod střechou na dvou hácích pod okapem řebřík.

Předchozí   Následující