Předchozí 0381 Následující
str. 378

Dokud košile nebyla u Slováků (ovšem v dávnověku) v užívání, chránilo se asi vrchní tělo před zimou bezrukávými kožíšky tvaru vestovitého v té úpravě a formě, ve které se dosud v po-horských krajinách přes košili také však pastevci i bez ní nosí. O nich povíme ještě při popisu kožichů.


Čís. 28. Muž od Trenčína.

Jich místo zastupují nyní kordulky a brucleky, které oblékají Slováci přes košili, kryjíce jimi prsa a bedra. Kordulky (brucleky, oplecníky) ty mají celkem tvar naší vesty, leč jsou, jak to u vrchního oděvu jinak nemůže býti, celé z jedné látky ušity.

V chudších chladnějších krajích bývají z vlněné látky, z téže, jako jsou i nohavice a sahají velikou většinou až k pasu, ozdoba soustředí se v předu při úpravě zapínání, které se děje buď knoflíčky neb háčky, po stranách při kapsách a v zadu při hlavních třech švech na zádech. Pěkné brucleky známe z Trenčanska a na Moravě z Uhersk. Hradišťska, Ostrožska, Velehradska; v posledu jmenovaných místech ku bohatému cifrování, provedenému červenou a modrou šňůrkou, přidány bývají i přeplné a efektní střapy či kytky, z červené harasové vlny provedené. (Viz obraz hocha z Hradišťska, čís. 20. v předešlém čísle.)

V teplých krajinách zmenšuje se kordulka a přikrývá jen polovici prsou a zad, jsouc provedena z lehčích látek, nyní zvláště z lehkých hedvábných brokátů a lesklých tištěných atlasů. Švy dosti uměle rozdělené jsou rozličnými šňůrkami, bůstkami a jinými

okrasami okrášleny. To platí hlavně o veškerých okresích nejjižnější Moravy a jižní části župy nitranské a župy prešpurské. (Viz v předešlém čísle obrázek šuhaje z Nové Vsi u Hodonína, čís. 21.). Nejen v létě, nýbrž i z jara a v podzim vidíme Slováky a to jak mladé tak staré jediné v košilích a kordulkách, nanejvýš


Předchozí   Následující