Předchozí 0436 Následující
str. 433

vyšší třídy postoupili, poměrně větší v skupině B než v skupině C a hlavně A. *)

Skupina A, která obsahuje především dlouho- a středolebce, stojí, jak se zdá, duševně nejhlouběji, méně již skupina C, ku které přináleží zase větší počet rhachitiků a hydrocefalů; někdy předstihá tato i druhou skupinu.

Ze 44 žáků z ročníku 1884 dokonce pouze jeden rhachitik s indexem 9090 postoupil do II. třídy, kdežto všichni ostatní navštěvují I. třídu. — Jest to příklad dávno uznané věty, že právě rhachitické děti někdy následkem předráždění mozku intrakraniálním tlakem velmi časně se vyvinují, a často velmi časně neobyčejné schopnosti prozrazují, které se však často při dalším vzrůstu opět ztrácejí.

Nepovažuji však celé toto zajímavé pozorování za úplně jisté a přeji si jenom, aby se na tuto otázku i jinde pozornost obracela. Jde zde o to, jestli opravdu každý lebečný typ má i své hranice, v nichž se spojuje s normálně aneb s lépe vyvinutým mozkem, t. j. s dobře vyvinutýmidušev-ními silami.

B. Dále byla změřena výška (od kořenu nosu ku bradě) a jeho šířka (vzdálenost obou jařmových oblouků), a z těchto měr vypočítány indexy obličejové. Z tab. III. poznáváme, že se obličejový index od mladších ročníků k starším vždy šine k vyšším číslicím, že se tedy obličej od roku k roku skoro pravidelně stává poměrně širším a nižším. Nějaké silnější kulminační body se však neukazují. Na místě toho zůstává celá řada číslic (od 71—81) v stejné výši.

Tato rozvlečenost a částečná nepravidelnost svědčí snad o tom, že v obličejové, části z různých původních typů doposud žádný nedostal vrchu. Proto se také domnívám, že v sporných otázkách o typu národním povede nás spíše obličej k rozřešení než mozková část lebky.

Tabulka IV., která"podává přehled nejmenších, největších a středních indexů, dokazuje, že indexy obličejové od nejnižšího ročníku ke staršímu v průměru stále stoupají, že se tedy obličej při vzrůstu stává poměrně širším a nižším. Nejmenší index vůbec jest 70, největší 97.48, střední 80.36.


*) Žák z r. 1882 s indexem 75 (viz tab. I.) jest v II. a jiný s indexem 77 dokonce teprve v I. třídě, kdežto asi 3/5 jich sourozenců jsou již v III.; žáci z r. 1883 s indexem 78 a 79 jsou v II. třídě; žák z r. 1881 s indexem 79 jest v III. třídě, kdežto skoro 2/5 jich sourozenců jest ve IV., a jeden z nich s indexem 86 dosáhl již V. třídu; žák z r. 1877 s ind. 79 jest ve IV., kdežto 3/10 jeho sourozenců jsou již v V. a 6/10 v VI. tř. — Dále zůstal žák z r. 1883 s indexem 98 v i. třídě (7/11 sourozenců v II. třídě); žák z r. 1880 s indexem 95 v III. třídě (asi 1/4 sourozenců jest ve IV. a skoro 2/5 již v V. třídě, 3 (skoro 1/20) ze střední skupiny pokročili dokonce již do VI. třídy atd. atd.

Předchozí   Následující