Předchozí 0174 Následující
str. 163

Nalézáme police různé délky. Tu patrně rozhodovalo množství nádobí v domácnosti. Police natírány barvou bledě modrou, do zelena lomenou, zelenou a bílou. Jen velmi zřídka ozdobovány malbou, ku které nebylo dosti místa. Spíše nalézáme na policích šmouhování a dvojbarevné mramorování.

Z měkkého dříví bývaly zhotovovány lavice k sedání, jež stavěny ke zdem, kde jen bylo místo a kol kamen. Nohy lavic bývaly deskovité a krajů vyřezávaných. Takovátéž byla opěradla. U kamen byly prostější lavice bez opěradel. Lavice natírány lacinou barvou traavočervenou nebo žlutou a není mi známo, že by bývaly malovány. Jak praveno, bylo lavic hojnost a příchozí zván slovy „sedněte na lavici".

Židlic bývalo málo v selské světnici a zhotovovány byly ze dříví tvrdého, pročež jich pomíjíme.

Vděčný úkol vykázán malbě výzdobou dveří a okenic. Dvéře domovní (viz obr. č. 14.) skládaly se ze dvou polovic, dolní a horní, jež mohly každá o sobě býti otvírány. Ve dne spodní polovice bývala zavřena, aby nemohla drůbež do síně. Horní bývala otevřena zastupujíc okno, neboť ani síň ani kuchyň za ní se nalézající oken neměly. Dvéře byly práce prosté. Byly to široké desky, na zadní straně svlaky opatřené a prostě okované. Středem táhla se vodorovná lišta, na dolní části připevněná a často na horním přečnívajícím kraji křivočárně vyřezaná, jejíž úlohou bylo zakryti spáru mezi oběma křídly dveří.

Na základním nátěru barevném bylo na každé polovici dveří po jednom okénku čtverečném nebo po dvou obdélných s ornamentální malbou, často je to geometrický ornament z vkládaných do sebe čtverců nebo šestipaprsková hvězda. Užito-li ornamentu rostlinného, bývá prostější než na nábytku. Domovní dvéře zřídka bývají jednodílné. Tu bývají po celý den otevřeny (do síně) a proto nemalovány. Úkol spodního dílu mají druhé, nízké, v pažení dveří upevněné a prolamované, jimž se říká „branka".

Dvéře do světnice a do komory důkladněji bývají pracovány; jsoutě vydány častějšímu upotřebení. Zrobeny jsou z měkkého dříví. Silné jsou pasy okrajové a vnitřní kříž. Ostatní prostor vyplňují skutečné náplně. Závěsy jsou dlouhé na silných a dlouhých čepelích. Zámek staré práce, nebo dřevěná závorka na řeménku nebo provázku. Vedle dřevěná nebo železná rukověí různého (nejčastěji knoflíkového) tvaru.

Ornamentální výzdoba dveří v Polabí jest mnohem prostější než na Městečku a Bydžovsku, kde se nalézají kusy velmi krásné. Tam užito bývá nejčastěji arabesek připomínajících barokní kostelní řezby, jindy růžicového ornamentu rostlinného, nebo celého keře tulipánového. Také letopočet často na dveřích vídáme.

Mlčením nelze pominouti zvláštní malby dveří špejcharových (špejchar, špejchárek = sýpka, staveníčko naproti domu přes


Předchozí   Následující