Předchozí 0037 Následující
str. 212
žáků, psaných buď latinsky nebo makaronismem. A. Certeux: pověsti o teplících a vodách léčivých (Pokračování). P. Sébillot podává zprávu o folkloristickém sjezduv Chicagu 1893 (srv. Č. Lid II. str. 100). L. Desaivre podává příspčvek k dějinám obyčeje charivari (kočič ua, Katzenmusik). Bibliografie. — Z uvedeného patrno, že nový sešit má opět obsah bohatý, rozmanitý, z něhož také čeští badatelé v oboru lidovědném mnoho čerpati mohou na přirovnání a vysvětlení českého podání lidového.    Zbt.
Mélusine. Recueil de mythologie, littérature popu-laire, traditions et usages. Fonde par H. Gaidoz et E. Roli and. Dirigé par Henri Gaidoz. Paris, 1892, č. 5. Septembre-Octobre. H. Gaidoz pokračuje ve své studii, jak byly znázorňovány „čtyři stavy" (kněžský, vojenský, rolnický a učenecký) v lidových malbách Do textu připojeny jsou dva otisky, menší a veliká příloha. Obě kresby jsou opět důležité pro dějiny kroje. E. d e Schoultz-Adalewsky zahajuje důkladnou studii o tanci v departemente morbihanském. E.Ernault otis uje další píseň z Bretagnska. J. Tuchmanu pokračuje v článku o čarovném léčebnictví. Článek jest založen na široké pod-stati. Spisovatel všímá si také obyčejů slovanských, byv upozorněn na př. pří stati o uhranutí na maloruské léčení lidové od horlivého šiřitele známosti o lidovém podání slovanském po literatuře západoevropské, F. Volkova. .E. Rolland podává variant pohádky o červené karkulce (Version du Forez). Gaidozův časopis zasluhuje pozornosti českých pracovníků v oboru lidověd-ného studia.    Zbt.
The Journal of American Folk-Lore. Editor W. W. Newell, Boston and New-York. Published for the American Folk-Lore Society, 1892, vol. V., No. XVII. V sešitě právě vydaném popisuje F. D. Ber genová, jak iid v Americe nazývá zvláštními názvy některé rostliny. Collins Lee sebral přísloví černochů z Baltimore. N. O. Ho ke otiskuje lidové obyčeje a pověry v Severní Karolíně (zajímavé jsou tu zprávy o tamějším léčebnictví lidovém). O. Thanet podává studii lidovědnou o Arkansasu. J. W. Terrell vypravuje zkazku Cherokeův o bytosti, jež přivodí nemoc. G. B.Grinnell a A C.Fletcher podávají studie z lidovědy indiánské. Snůška dialektických zvláštností. Směs. /právy o činnosti v oboru folklóru amerického. W. W. Newell podává referáty odborné o novinkách literárních. Na konci hlídka časopisů lidovědných. Časopis Newellův jest ovšem svým obsahem vzdálen českému čtenářstvu; chová však pro badatele v lidovědě mnoho pěkného materiálu přirovnávacího. — Adressa: London, D. Nutt, 270, 271 Strand nebo na redaktora: W. W. Newell, Cambridge, Mass.    Zbt.

Etnographia, A Mag-yar órszagi Néprajzi Társaság Ertésitoj e ;Szerkestik, 1891, I—X. sv.

Z obsahu časopisu, vydávaného v řeči maďarské a redigovaného od dra. A. Harrmanna, zmiňujeme se o těchto článcích : At. Marienescu, Oběť v rumunském bájesloví. L. K a t o n a, Parallely k pohádkám maďarským. L. K á 1-nanj, Maďarská zaříkadla při chorobách. E. V e r e s, Varianty pohádek sedmihradských. J. Nagy, Obyčeje a čarování lidu slovenského. Lad. Esz-t e g á r, Vánoční hra ze Szamosújváru. O. M a i 1 a n d, Rumunské hádanky. A. H e r r m a n n, Pověsti o potopě světa. S. Dome r, Obyčeje svatební z komitátu komárenského. B. L á z á r, Vliv „Gesta Eomanorum" na maďarské lidové básnictví. P. K. Ethnografie na pražské jubilejní výstavě. H. O t t o. Lidové podání o zvonech. Th. Lehoczy, Z pastýřského života Rusů


Předchozí   Následující