Předchozí 0477 Následující
str. 736

Výstavka umístěná v prvním poschodí domu záloženského, čítala tři oddělení. Oddělení umělecké, čítající na 300 obrazů, převezeno bylo sem hlavně z Boskovic a ze Vsetína; věnovány obrazům tři pokoje.

Lidu slováckému nejvíce se líbily obrazy Úprkový, Věšínovy a Maškovy. Nemůžeme zde rozepisovati se siřeji o uměleckém oddělení — a též průmyslového jen se dotkneme. Zastoupeni zde byli řemeslníci domácí i okolní, ano i z Brna a Vídně výstavka byla obeslána. Co nám se hlavně líbilo, byly názorné pomůcky průmyslových vyšších škol ze sbírek p. Aloise Studničky, Fr. Borovského, dále sbírka znárorňující použití lidových ornamentů na nářadí, zaslaná p. J. Neffom z Prahy. Heslo „Svůj k svému" mělo v tomto oddělení nejkrásnější svou icluvu; odtud rozlilo se dál a vžilo se do krve i masa.

Obšírněji promluviti dlužno o národopisné části vlastní. V jedné světnici rozloženy byly věci starožitnické v okolí sesbírané. Zvláště pěkná byla kollekce listin a pergamenů dra Kouteckého ze Strážnice. Byla zde kromě jiných listina p. Jana Bedřicha mladšího z Žerotína a na Strážnici z r. 1623, obsahující obdarování a přivil, pi'o Strážnici, pak několik přivil., zejména Ferd. II. z r. 1632, Karla VI. z r. 1727, Marie Terezie z 1. 1747, Josefa II. z I. 1782 a Františka I. z r. 1793, pečetidlo se stříbrným držadlem z r. 1607, staré řády a privileje cechovní, artykule tkalcovské z r. 1657, rejstříky cechovní a j. Na stěnách visely mapky znázorňující poněkud statistický a zeměpisný stav Hodonská, různé přehledy, výkazy spolků, jejich činnosti, výpočet nejstarších rodin hodonských ; — věci archaeologické položeny byly na pravé straně po stolech.

Jsme konečně u vlastního cíle: u krojův a výšivek. Ve třech pokojích rozloženy jsou výšivky moderní, podávající skvělý obraz výšivek slovanských všech vzorů, barev a techniky. Velmi vhodně sestaveny byly dle kmenů: byly tu moderní výšivky moravské (hanácké, valašské, slovácké), české, ruské i srbské ! Na této kollekci svých prací daly si dámy hodonské opravdu záležeti. Zrak až přecházel divákovi, jenž opět a opět se vracel do klidných síní těchto, kde na každám předmětu cítil jsi kus lásky, s jakou pracován. O toto oddělení zasloužily se hlavně pí. Beránková, slečna Kudrnova, rodina notáře Skácela a pí. Koutecká. Ovšem nemohou zde býti uvedena jména všech zasloužilých dám, povážíme-li, že z Hodonína samého súčastnilo se na této Jcollekci práce 27 paní a dívek. Okolí ovšem také nelenilo — a z Olomouce, Čech, Hradiště Uh., Skalice, Břeclavy zaslány byly velmi krásné předměty dle vzorů slovanských.

Vlastní práce lidové seskupeny byly ve dvou pokojích č. 5. a 6. ; zde zase vládly při pořádání, sestavování výšivek pilné ruce pí. Dorazilové. Tato část výstavky byla největší attrakcí; dodávala jí zvláštního lesku, půvabu a lahody. Z předmětů vystavených vanul k tobě duch slovácký: dumný, tichý snivý — a přece výrazný! A řekl-li ředitel Bartoš, že výstavku hodonskou počítá k nejbohatším a nejpěknějším ze všech posavadních výstavek moravských, odnášel se pochvalný výrok jeho nejvíce k tomuto rázovitému oddílu. Vysoká vzdělanost a dovednost, zručnost technická patrný jsou tu z každého stehu, každého kvítka. V č. 5. zastoupeno jest Hodonsko a Slovensko. Velmi pestrý a malebný obraz tvoří zde různé ty plachty, úvodnice, pokrývky, části krojů: kordulky, marinky, klobúky, čepce, šátky, obojky, rukávce. Zde pozornost budila stará úvodnice, již vystavily si. Lichardovy ze Skalice. Z Hodonská zastoupeny tu snad všechny obce ; zvláště pěknými kusy byly bohaté vyšité zástěrky z Milotic. Dvě figuríny ženské z Mutěnic a Tvrdonic jakoby hádaly se o přednost. Která z nich je hezčí, pěknější, šumnější? Rozhodnutí velmi těžké ! ^— Největší čásť materiálu výšivkového a krojového jest v č. 6, Je skoro přeplněn. Pozornost tvou budí věrné figuríny: nevěsty z Jozefova a Hrušek, děvče z Dubňan. a krásná Eohatčanka. Sbírky výšivek v této síni ochotně zaslaly: dámy z Uh. Hradiště, Vlastenecký spolek musejní v Olomouci, p. Kretz z Holešova. Zvláště četně zastoupeny zde zástěrky ratiškovské, pak Dubňany a Ro-hatec, odkudž zaslána byla mešní roucha, plachetky oltářní, skvostná nebesa


Předchozí   Následující