Předchozí 0535 Následující
str. 512

Hudba spustí intarády.

A též i vy, pane hospodský, se z toho těšit budete, když na vaší hospodě zase nový věnec spatříte.

Doufám, že sa zahanbit nedáte, nám ňákej mazák piva dáte. Vivat!

Hudba zase spustí intarády.

Také snad i vy, páni muzikanti, od toho nebudete,

když mi při tom zavěšování veselý kousek zahrajete.

Věnec za zvuku veselého pochodu se zavěsí a pak tančí vše v hospodě.

Na Opočinku při „dávání věnce" na kříž užívá se „říkání":

Ty, Pane Ježíši Kriste, narozený z Panny,-čisté, Ty nám vždycky'dosvědčuješ, že panenství nejvíc miluješ. Neboť Panna Maria byla pokorná, proto se Ti zalíbila. Ty ses ráčil ponížiti, pro nás na kříž přibiti. Protož i my všechny panny sem k tomu kříži přicházíme. Chceme Tebe ozdobiti, Tvou svatou hlavu okrášliti nejenom těma věnečky, ale i panenskými dárečky: krásných mravů i ctností a panenskou poctivostí. Všecko kvete kvítí,

dokud slunce jasně svítí, a jak zima nastane, všecko kvítí uvadne. Nedejme si tu růžičku, tu Pannu Marii; to jo krásná růžička, která kvete všem pannám z toho věnečka, ta za nás Vždy prosila. Kdyby byla neprosila, byla by nás ruka Boží dávno zachvátila. Projděme si všecky keře, prohlídněme všecky růže, zdaliž je která krásnější nad tu růži spanilejší ?

Amen.

Na Valech strojí hoši „rozmarinu". Chasa s muzikanty sejde se v hospodě; odtud vyjde průvod a jde po vsi. Mládenci po dvou kráčí za hudbou, majíce v středu malou družičku, která nese kytičku z rozmariny. V hospodě o muzice dá se té dívce, která za ni nejvíc zaplatí. Je to pro děvče velikou ctí míti kytku z rozmariny, a dlouho, se o tom hovoří; je znám případ, že dáno za ni 6 zl.


Předchozí   Následující