Předchozí 0116 Následující
str. 85
sypání Vystrojili pak tito obecní zřízenci svým „sousedům" hostinu, která od obilí, jim darovaného, „sýpkou" byla nazvána. Tyto sýpky dával obyčejně dle hodnosti nejdříve kovář, po něm slouha a naposled volák, a "bývali k nim mimo sousedy přizváni všichni jiní vynikající občané v dědině: farář, učitel, správce, mlynář, lesník atd. „Sýpka" konala se jenom u těchto hostitelův a vždy večer předkládána tuto jídla: polévka hovězí, maso hovězí, jaternice, pečené vepřová, někdy též husy, kachny, kaše krupičná a dostatek piva. Při sýpce hrával dudák a hosté vesele popíjeli a zpívali. Ký div, že sýpka trvala někdy — do rána. Ženy a děti přístupu k ní nemívaly a jen ze zvědavosti nahlížely oknem. Někdy pootevřel některý soused okno a vystrčil jím kousek masa, o nějž nastala pak obyčejně hádka a tahanice. Takovým zvědavcům říkalo se, že jdou „na čuměnou", že jsou „na čuměné". Jelikož obecní slouhové a voláci ustanovováni bývali jen v takových obcích, které měly mnoho nezorané, čili „ladem" ležící půdy, jimž se „pastviny" říkalo, a jelikož tyto pastviny v některých obcích v poslední době v role byly obráceny, přestalo již valně všeobecné pasení a tudíž i najímání „slouhův" a „volákův" a vzaly za své i oblíbené a někdy po celých Čechách zavedené sýpky. Jen tu a tam udržely se ještě nepatrné jejich zbytky a to ponejvíce u kovářů.*)    J. K. Hraše.

* Chalupa slovenská. (Viz vyobr. na str. 84.) Vážený náš spolupracovník prof. J. K o u 1 a, zajel si tentokráte do okolí Čače, městečka v severní části Trenčanské Stolice. Podává zdařilou kresbou představu jasnou o malebných chatách tamějších. Srv. Světozor, 1883, 416.

ČASOVÉ ZPRÁVY.

* Docentem anťhropologie a demografie na české fakultě filosofické byl jmenován MUDr. J. Matějka, spolupracovník časopisu našeho. *P. A. Kuliš, zasloužilý pěstitel ukrajinské lidovědy, zemřel. Životopis jeho podává V o 1 k o v, Revue des traditions populaires, Paris, 1897, č, 4 —5, str. 281—282. V témž čísle str. 282 oznamuje redaktor P- Sébillot úmrtí skotského folkloristy Waltra Gregora. Vydal nejlepší dílo o lidovědě skotské: Folk-lore of Nord East of Scotland, studii The Horše im scottich Folk-lore a j. v. — P. Sébillot oznamuje tamtéž nrtí W. Cloustona, horlivého člena londýnské The Folk-lore Society.


*) V Kostelci u Vorlíka v Táborsku vystrojuje hody tyto o sv. Ondřeji pastýř_obecní. V pastoušce sejdou se sousedé a jsou pohoštěni chlebem, nálože-ným sýrem, masem a pivem. Rozproudí se pak čilá zábava, zpívány jsou písně, tropí si rozjaření sedláci rozličné žerty a hody končívají obyčejně hrou karetní, jez trvá dlouho do noci. Zbt.

Předchozí   Následující