Předchozí 0155 Následující
str. 100

i u sousedů, ale nemohl nic zjistiti. Jediné, co si mohl poznamenati o této soše, jest žert, kterým malé děti bývají postrašovány, že totiž tříhlavý muž na veliký pátek v poledne plije zlato, když zvony se rozezvučí, což se arci právě v ten den neděje. Dotyčným rodičům působí pak potěšení podívaná na děti klamu zcela oddané a marně čekající, až na veliký pátek uslyší znění zvonů. Zajímavo jest, že W. Schwartz poznamenal v zasedání o této soše, že upomíná na slovanské božstvo, a Virchov připomenul významné jméno alpského vrcholku Triglava, nikdo však nepřipadl na to, co jediné může v tomto případě představovati, — totiž nejsv. Trojici.7) Tím doložen jest způsob tohoto zobrazování na koste-lích i soukromých staveních obytných.

Při tomto zobrazování (mimochodem připomínám, že na jméno nejsv. Trojice jest zasvěceno 127 kostelů v Čechách) dodatkem a jaksi na srovnanou připojuji, že poutní kostel na Křemešníku, rozšířený r. 1752, má hlavní oltář třístranný, zasvěcený nejsv. Trojici, na kterém současně mohou býti čteny 3 mše sv. od tří duchovních.8)

III. Doklad z miniatur přibyl jediný. Pergamenový rukopis práce francouzské z 15. století „Ofíicium lat.", chovaný v knihovně knížete z Lobkoviců v Eoudnici pod signaturou VI. F. f. 48 má na listě 99 také nejsv. Trojici, jejíž jediné tělo nese 3 hlavy; dole jest poprsí zakončeno půlměsícem. Bůh Otec zobrazen jest podobou starce a Duch Sv. mladíkem plnovlasým.9)

IV. Ve skupině této chceme podati reprodukci a popisy obrazů nejsv. Trojice, malovaných po starém způsobu. Hlavně tímto má býti doplněna záslužná práce Dra. č. Zíbrta, který z lidového umění neměl snímků.

1. obr. představující nejsv. Trojici v modrém šatě malován jest na plátně. Výška činí 46'5 cm., šířka pak .38 cm. Tři hlavy vyrostlé na jediném krku vroubí vlas, splývající na ramena, ale příliš nejapně podaný, tak že se podobá spíše hadu. Vlas i vous je světlehnědý jako dole oblak, z něhož poprsí vystupuje. Obličej má 4 oči, 3 nosy a 3 ústa. Pravá brada má nejvíce vousů. Pozadí tvoří obloha bleděmodrá, na niž z tmavo-žlutého trojhranu za hlavou vystřelují žluté paprsky na vše strany. Obraz tento jest jistě na 150 let starý. Vystaven byl na Národopisné výstavě ve skupině Pardubicka v krajinském oddělení českého východu, kamž byl zaslán odborem národopisným. Jest soukromým majetkem, neprodejným."10) (Viz na str. 95.)

2. obr. vyniká slušnou malbou. Malován jest na tužším papíře barvou olejovou. Výška činí 50'8 cm., šířka 39'5 cm. Bleděmodrá obloha


7) Verhandlungen der Berliner Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie u. Urgesch. r. 1891, str. 32-33. Hr. Vater: Dreiköpfige Figur in Brixen.
8) Eeinsberg-Düringsfeld: Fest-Kalender aus Böhmen, str. 281.
9) Památky archaeologicke' IX. 143. Číslo rukopisů popisovaných 10. A. Baum: Popsáni památek krasopisných a malířských v knihovnách českých uložených.
10) Dovolení k reprodukci zjednal mi p. F. Velinský, jednatel musea v Pardubicích, začež mu tímto děkuji.

Předchozí   Následující