Předchozí 0621 Následující
str. 467

(páže majíce spuštěny). Totéž (1.—8.) opětuje se i při II. a III. sloce, avšak drží se tu tančící za ruce, majíce páže spuštěny.

Při další písni (1.—4.) tanečník vezme dívku levou paží ohnutou za ohnutou levici a otočí se s ní polkovým krokem. Pustiv ji, podá pravou páži tanečnici na pravé straně a od (5.-8.) otočí se s ní opět v opačném směru, takže opíšou osmičku. Tentýž pořad pohybu jest při II. sloce. Opakuje se pak směsek od začátku. . :

Prvá část jmenuje se též »Hrách« a druhá část »Zahradníček«.

Z Blatná: Tanečník má pouze jednu tanečnici, jež stojí proti němu. Při »Hrachu« tanečník vzpaží (zevnitř) a drží v rukou cípy nataženého šátku a krokem valčíkovým (bez otáčení) postupuje vpřed, při čemž se tanečnice před ním stále otáčí (v libovolném směru). — Při »Zahradníčku« zase tanečník a tanečnice stojí proti sobě. Tanečnice drží pravou rukou roh šátku, tanečník taktéž drží. druhý roh. Jednou se otáčí tanečník, jednou tanečnice (střídavě: na.právo a na levo).

Jiný způsob při »Zahradníčku« byl v Chlumu u. Hlinská: Dvojice stojí proti sobě a drží konce svých šátků. V prvých čtyřech taktech činí houpavé po-sunné kroky na místě. Při 5., 6.,. 7. a 8. taktu vzpaží ruce, takže dají šatky nad hlavy, a otočí se .dle hudby dvakrát, na místě. Totéž konají i při druhé sloce.



II. Ten peníz pod krkem (nebo: Ten toral u koral)

se jí blejská, vona si myslí, že je hezká.



V Blatnu: Vlasy má na hlavě na dvě strany, před sebou fěrtoch vydlužený.



Na Čertovině: Vlasy na dvě strany rozčesaný, na hlavě šátek vod žida vydlužený.

Tanec kolový: Dvojice jsou jako obyčejně do kola připraveny. Tančí (1.) valčík, (2.) obkročákem potřásavým otoč, (3) z (1.), (4.) — (2.'), (5.-8.)= (1.), (9. -I0.)={2).




Předchozí   Následující