Předchozí 0069 Následující
str. 50

Eljasz kresbu, tu připojenou. Jest velmi malebná, lomenice podobá se poněkud též stavbě v Čechách.8) Vyobraz, č. 3.

Kostel katolický jest stará zděná stavba kamenná, krytá střechou šindelovou. Neznámo, kdy byl stavěn, buď jak buď, pochází z věku XIV., jak lze předpokládati z gothického slohu, ve kterémž jest zbudovaný. Na věži má zvon s gothickým nápisem a rokem 1251 (?),9) pravděpodobně přenesený odněkud jinud, neboť v tom čase Giertachova nebylo. Nápis na zvoně zní: Jezus. homo. salvator. Maria. Anna. Joannes. Judas. Ma-thaeus. 1251. Před 20 léty kostel shořel tak, že zůstaly jenom zdi. Oltář a kostelní příbory darovány z kostela katolického v Popradě.

Kostelní budova má věž, krytou patrně po posledním požáru šindelem. Hlavní oltář jest obrácen ku východu. Hlavní vchod nalézá se v jižní straně kostela, tu gothická kamenná vrata. Podlaha kamenná, stěny bílené krom kusů pozdějších maleb (rokoko), kteréž tu a tam zpod vápna vycházejí. Nad zděným obloukem viděti nápis: „renovatum . . .", dále zamalováno. Za to venku na kostele nápis: „reper. anno 1800."

Hlavní oltář dřevěný, rokokový, oltáře postranní zkažené, vynikají jenom kamennými spodky, podobnými spíše kamnám než oltářům. Na severní straně přibudována malá sakristie, do kteréž se vchází z kostela gothickými vraty. Nábytek a příbory kostelní jsou velmi ubohé. Klenutí gothické zachované s rozcházejícími se žebry. Na věž ku zvonu lze přijíti jenom po žebříku přímo z kostela. Okna v kostele jsou vně pokrytá hustou drátěnou mříží. Pod stěnami ve dvou skupinách dřevěné lávky. Kostel jak uvnitř tak vně činí trpký dojem, spustošení, zkázy. Příčinou spustošení kostela jest nedostatek katolických osadníků.

Na levém břehu G-ieríachovské Vody, plynoucí prostředkem G-ier-Jachova, postaven kostel evangelický, obklopený hájem listnatých stromů. Stěny kostela evangelického jsou zděny, střecha a věž dřevěné. Ze stromů (uprostřed háje) vyhlíží malebně věž se zvonem. Nad východními vraty, kterými se vchází do kostela, jest nápis na kameni.1") V oltáři obraz Krista na kříži. Uprostřed kostela křtitelnice a pod stěnami řady lávek, pro ženy starší, mladší a dívčiny, zase. pro muže staré, pro mladé a chlapce. Muži vcházejí do kostela východními vraty, ženy severními pod kůrem, na kterémž se nalézají varhany. Oltář při stěně jižní. Faráře evangelického tu není, kázání a modlitby koná lidový učitel (nyní Klinga).

Většina domů nyní již je zděna. Místy zachovaly se typové chaty dřevěné s tak charakteristickou střechou. V novějších domech zděných střechy již nemají dávného tvaru, nýbrž jsou dle nejobyčejnějšího způsobu.

Lid čistě slovenský odívá se vůbec jako jiní horalé v Tatrách. Mladí horalé rádi nosí boty místo krpcu a spodky z kupovaného tenšího sukna barvy granátové, místo obyčejných z hrubého domácího sukna.- Mužský


8)Viz: Dřevěné stavby starobylé roubené atd. v Praze 1895 od Jana Prouska, jenž má veliké zásluhy o sbírání lidového českého stavitelství.
9) Jan Zelenyák, katolický farář v Batizovcích, in litt. 11. X. 1894.
10) Benefactrice Grosa Dna Anna Maria Horvath Sztansicz de Gradecz Gene; rosi Condam Francisci Mariassy relicta vidua Anno Dni MDCCLXXXXIX.

Předchozí   Následující