Předchozí 0096 Následující
str. 77

Podlužácká nevěsta v zimním rouše. Dle náčrtku J. Šímy kreslil J. Mukařovský.

firma Fr. Viewega v Brun-švikn a spojila jej s výborným časopisem svým Globus", redigovaným od Dra. R- Andrea. — pr. L. Nie derie bude vydávati v Praze „Vestník slovanských starožitností", kdež bude podáván přehled a bibliografie hlavních psací o slovanském dávnověku.

* Výstavy. Yýstavka slovenských vyšive-k z Hontu byla pořádána zásluhou předsedy Muzeální společnosti slovenské dp. A. Kmeťa v Šahách. — Výstava lidových krojů

nizozemských byla pořádána v Amsterodame v srpnu a září. — Národopisné výstavky byly pořádány v srpnu v P r a-chaticích a v Soběslavi.

* Professoři lidovědy na vysokých školách. Jak oznamuje prof. Dr. K. Weinhold ve svém sborníku Zeitschrift des Vereins für Volkskunde, Berlin, 1898, VIII. 1., str. 97, byl jmenován již roku 1886 MoltkeMoe professorem lidové řeči a lidového podání norského na universitě v Christianu. K. Krohn byl jmenován r. 1888 mimořádným professorem lidové poesie, zejména finské v Helsingforsu. Eoku 1897 byl jmenován Axel Olrik mimořádným professorem lidovědy (Nordiske folke-minder) na universitě v Kodani.

* Sjezdy. 1. Společnost německých přírodozpytců a lékařů bude míti sjezd (již sedmdesátý) v Düsseldorfu v září. Odbor anthropologický a národopisný organisují L. Hermkes a E. Lassalle. — *• Na 26. schůzi společnosti ĽAs so ciati o n francaise po u r lívancement des sciences v sekci anthropologické mimo jiná themata


Předchozí   Následující