Předchozí 0146 Následující
str. 119

ciniis falsis.) 13. Požehnání domovní. (Ubi dum servatur eiusmodi pagella, ttulla mala contingere certo pronittitur. Požehnání Třech králův cum čerta promissione.) 14. Kůženec neb Růženeček Neposkvrněné Panny Marie, Třech králův, Pána Ježíše, Sv. Anny, Pěti ranám Krista Pána. (Kt alia quaecunque rosaria, rosariola, coronae una cum pagellis devo-tionem eiusmodi describentibus, quibus corollis usus rosarii ab ecclesia approbati obsolesceret.) 15. Sen Panny Marie. 16. Šlápě.je Pána Krista. 17. Šlápěje Panny Marie. 18. Spis neb Vejtah (Vejpis) listu Prstem Pána Ježíše neb Božím psanýho. 19. Zaklínání neb Zažehnávání povětří, krupobití, zloděje, škůtce, zlýho člověka, hada, ducha, zimnice, zlé nemoci etc. etc. Varii eius generis exorcismi, superstitiosi.

Příspěvek k české lidové knihomalbě.

Píše a kreslí J. Šíma.

(S 12 vyobrazeními.)

Mezi starými rukopisy na výstavce národopisné v Josefově nalezl jsem knížečku zapůjčenou tam od paní A. Svobodové z Kasošek, která jest ku české knihomalbě lidové příkladem velmi zajímavým. Laskavým prostředkováním pana Dušky z Josefova byla mi kniha zapůjčena, a zvěděl jsem, že byla napsána r. 1830 Josefem Svobodou, „písmákem", který více podobných napsal, jež po kraji jsou roztroušeny; více mi o osobě písařově známo není.

Kniha jest formátu 16"5 X 11 cm., obsahovala celkem stránek 538 kromě: „Poznamenání, kterak se žalmy svatého Davida vedle obsahujících v sobě materií rozličně dělí, a kterak se rozličným způsobem «žívati mohou", dále i Rejstřík připojen, z toho chybí celkem 28 listů. Opis proveden velmi úhlednou frakturou, která ukazuje na „vypsanou ruku" a ozdoben hojně.initialami různé velkosti a bohatosti, od zcela nepatrnj^ch až ? velkým, které se svojí ornamentálnou výzdobou celou šířku stránky zabírají a ji z valné části plní. Celkem obsahuje kniha na počet 93 initial menších a 10 velkých, jež provedeny barevně, řádek za initialou vypsán červeně, z barev užito: růžové, karminu, rumělky, zelené, modré, žluté a černé (inkoust). Ozdoby jsou až na dvě výjimky vesměs rostlinné, Pekné stylisované a kresleny zcela po způsobu ornamentu lidového, jak JeJ z kancionálu moravských známe.


Předchozí   Následující