Předchozí 0334 Následující
str. 294

za mrtvé, a teprve později, když stavěny na ně obrazy neb sošky znázorňující utrpení Páně, nazývány sloupy takové Božími mukami *) neb „mučení".

Plzeňská Boží muka vynikají velmi vkusným tvarem architektonickým. Jsou hlavně z konce XVI. a ze XVII. století, z doby, kdy pronikala renaissance v krajích českých. V letech těch působilo po městech hojně stavitelů a kameníků vlaských, po nichž v Plzni pěkné portály domů městských se dochovaly. Možno právem též tyto památky umění kamenického buď jim samým neb jich českým vyučencům přičísti.

Mají tvar sloupu a bývají pracovány ze žuly neb pískovce a sdělány ze tří kusů, jež tvoří jejich základní součásti. Na hranolovitém podstavci stojí sloup s patkou a hlavicí, jež nese navrchu schránku či skřínku zakončenou křížem. Schránku tu nahrazuje někdy pouhá soška Panny Marie. Skřínka jest buď dutá na způsob baldachýnu neb kapličky, v níž umístěn obraz Spasitelův, neb plná, pouhý hranol s mělkými výklenky s krucifixem neb obrázkem.

Příklad (č. 1.) vkusných, tvarem a pověstí zajímavých Božích muk jest sloup na rozcestí polních cest východně od vesnice Bolevce u Plzně. Pochází z r. 1606 a ukazuje svým hranolovým dříkem do osmiboká otupeným ještě reminiscence gothické. Výška až ke křížku 2'95 m. Hlavice jest silně vyložena, ozdobena svrchu listovcem, nad ní pak skřínka s výklenky. V jednom z těchto vytesán kříž s Kristem, jemuž hlava uražena. Vypráví pověst dosud živě v lidu uchovaná: Když vracel se Florian Grispek po vzpouře bělohorské od soudu z Prahy na svůj zámek Kačerov, zbloudil z cesty a přišel v tato místa. Zastaviv se, rouhavými slovy tázal se Krista: Kudy je cesta na Kačerov? Když odpovědi nedostával, střelil a kulí Ukřižovanému hlavu urazil. V Praze prý byli Grispekové odsouzeni, by každý z nich dal ze sebe libru masa. Tento dodatek jest zajímavý příspěvek ? důkazu, jak pověsti vznikají z pramenů knižných (kupec Benátský). O původu těchto muk kromě data nic se



kromě toho čísti lze na podstavci i pozdější datum 1629.

V téže obci stojí ještě dvě jiná Boží muka z dob pozdějších, čtvrté pak na sever u cesty ? lomu. Toto nese na hlavici s deskou sošku Panny Marie a na podstavci nápis: JAN ????? KATEŘINA PECHA-TOVA 1690.

Zvláště krásný výtvor kamenického díla slohu čistě reuaissančního jsou Boží muka jižně od Plzně v levo od silnice klatovské v polích. Na podstavci obroubeném silně vyloženou římsou stojí oblý sloup s attickou patkou a dříkem jemně vydutým, jenž při spodu obložen listy akantovými a na vrchu zakončen krásnou hlavici korinthskou. Pod baldachýnem sedí umučený Spasitel. Je to skvostná práce kamenická z doby květu


*) Janoušek, Beringer, Město a panství Telč, str. 142, dle Mittheilungen des Alterthums-Vereines, Wien. XL

Předchozí   Následující