Předchozí 0350 Následující
str. 310

Ku pověsti o staročeském čaroději Žitovi.

Podává Vácslav Schulz.

O staročeském čat oději Žitovi vyprávělo se (rovněž jako potom o Faustovi), že kromě jiných šibalských kousků*) prodal vepře a z těchto ve vodě rázem staly se došky slaměné. Vzniklo odtud a bylo touto rozprávkou vysvětlováno přísloví: „Vyhral (získal), co Michal na sviních."**)

Čtoucího překvapí, jak r. 1649 dne 29. ledna Václav Drachovský z Drachova, hejtman na Telči, podává hrab. Adamovi Pavlovi Slavatovi zprávu o čarodějnictví, jehož prý se někteří vojáci v Praze dopouštějí, a jak vlastně kolovala po Čechách rozprávka o podobném šibalství při prodeji (tuto koňů vojenských), kterou až příslovečně proslul domnělý čaroděj za Václava IV. Žito a pak Faust. Vznikla tato rozprávka vlivem pověstí a pořekadla o Žitovi nebo snad vlivem pověstí o Faustovi? Dra-chovský píše:

Vysoce urozený hrabě! Pane, pane můj milostivý! Z Prahy se píše od 15 huius, že se tam divné lidi nachází a to čarodejníci pod regimentem nejvyššího Locodelly. Tyto jminulý dni koupil jeden forman Datčickej, z odpuštění, košili a pár punčoch, to strčil pod župan a do hospody šel chtíce sobě to schovati; našel pod županem strhaný hadr. Iteni jeden měšťan Pražský koupil též pár pistol Přijda domu na stěnu je pověsil. Po malé chvíli chtíce ty pistoly probírovati, visely na stěně toliko dvě hůlky.

Víceji koupil žid od soldáta tři koně za 45 fl. Po učiněném trhu ptal se žid prodávajícího, vzdali by ten který kůň jakou vášeň měl. Dal jemu za odpověď, že neví jinšího, toliko že rádi do vody líhají; aby na nich nejezdil sám, že by ho hanebně zkáleli. A s kouma dolů je]. Dva do marštale postavil a na třetím do vody jel. Vjedouce až do břicha koni, na votepi slámy seděti zůstal. Přijda domů do marštale ohledal, co ti druzí dva dělají. Spatřil na stání podobně dvě otepě slámy. A tak žid o své peníze přišel.

Jak srozumívám, že se v Praze takových věcí víceji vykonalo. Přitom v ochranu Boží Vaši vysoce hraběcí Milost poslušně poručena činím. Datum z Telče 20 Januarii A. 1649. Vaší v. h. Mti poslušný a ponížený služebník V. Prachovský z Drachova.


*) Viz Zíbrt, Květy 1893, str. 340; Ö. Lid III. 63.
**) Jakub Srnec z Varvažova. ve své sbírce přísloví staročeských vykládá vznik tohoto přísloví: „Pošlo, praví se, to přísloví od jistého čarodějníka, kterýž jakémus Michalu pekaři prodal svině s napomenutím, aby jich ? vodě nepouštěl; když pak tento okolo vody je domů hnal, ony do vody poskakały a do došků proměněny byly."

Předchozí   Následující