Předchozí 0149 Následující
str. 122

Čís. 5. Dekorační šata podle návrhu prof. J. Kouly (na základě malovaného ornamentu jihomoravského).

nichž přímo lze kresliti a vyšívati. Ty dvě, tři publikace toho druhu, kteréž v posledních letech byly vydány, jsou na nižší stupeň dovednosti vypočteny a brzy se vyčerpají. To, co některé módní listy přinášejí pod názvem národního vyšívání, je ponejvíce bez porozumění pro ráz slohu kresleno a bývá často tak nesouladné v barvě a chatrné v komposici, že znalce vytříbenějšího vkusu ? národnímu vyšívání nepřivábí.5)

Rúch Národopisnou výstavou vznícený neposloužil rozšíření obrozeného národního vyšívání, jak by se bylo mohlo očekávati. Jednak obrátil směr interessu skorém výhradně ? sběratelské činnosti, jednak u širšího obecenstva a jisté části naší inteligence způsobil jakousi únavu, přesycení dojmy jednorodými a leckterým výstřelkem národopisně přibarveným, ale při tom, řekněme, triviálním.; projevy lidového života vůbec leckomu, kdo přesně rozeznávati nedovede, učinil nesympatickými. Dnes ještě cítíme tyto důsledky a budeme se všichni důrazně o to přičiňovati, aby se zase živěji rozproudil ruch pro ideu, která důsledně jsouc provedena a šíře jsouc rozvedena, by nesla i mnohé ovoce praktické. Praktické výsledky mělo by vzkříšení staré vyšívaeí umelosti zejména tam, kde dosud v lidu přetrvaly zárodky její, a kde poměry podporují rozšíření ženského domáckého průmyslu. V Cechách na př., nehledíc ? výrobě krajkářské, kteréž jsem se již dotknula, je na východě, kolem Luze, středisko vyší-vaček bílého prádla, jež by ze své tradicí přenesené dovednosti mnohem


5) Jak doslýcháme, chystá prof. Šíma již delší dobu soubor předloh ku kreslení na základě výšivek lidových — brzké vydání publikace jeho bylo by velice žádoucí.

Předchozí   Následující