Předchozí 0153 Následující
str. 126

Čís. 9. Vyšívané desky na album, s použitím vzoru koženého opasku od Litomyšle (bílým hedvábím na hnědé usni). Provedeno na pražské Měst. pokračovací škole průmyslové pro dívky.

držel se ve svých komposicích věrně rázu ornamentu na čepečkách; z požadavku techniky přirozeně se vyvinuvšího a obratným rukám od-chovankyn školy, pod návodem učitelky slč. Vaetrové, zdařilo se věrně vystihnouti piplavé dílo našich starých čepčářek. Při pokusech ś prací rozpoznány všeliké způsoby a úskoky, jimiž prováděno toto zvláštní vy-šíváníj při němž někdy takořka s uměleckou rafinovaností, jest užito podkládání látky, stahování její, mřížkování, propichování a výplně uzličkové, často režné, vedle bílého vzoru černými stehy ohraničeného, ostře v jasném reliefu od půdy se odrážejícího.

Pally, počtem deset, z nichž čtyři ukázkou tu přinášíme (kromě uzlíčky vyšívané též jednu s vyšíváním plochým), byly objednány farářem jenišovickým Hájkem, jenž již tolikráte osvědčil obětavý zájem pro myšlénku použití národního vyšívám ? výzdobě předmětů potřebě kultu sloužících. Je též hlavně jeho zásluhou, že přivedeno ? místu tolik výšivek, jimiž názorně se dokládá, že lidových motivů ornamentálnych lze, při náležité úpravě komposiční, s nejlepším výsledkem upotřebiti


Předchozí   Následující