Předchozí 0338 Následující
str. 308

Po zdavkách.

Bohatá, přebohatá je svatební selská hostina. Veselí zrovna překypuje. Mládež ovšem nemá dlouhého stání a krátce po obědě stěhuje se do hostince, kde je uchystána taneční zábava pro staré i mladé.

? večeru téhož dne vezou se šaty ženichovy ? nevěstě aneb naopak. Tu u domu jsou kupci na šaty; nesou též v měchu různé střepy z hrnců a hospodyňky, co ty šaty prodávají, začnou kupcům zpívati: „Bože dobrý, to je kupec, mohl by ho v trúbě upéct; my chceme kupecká v čepici, co by sa zalíbil děvčici."

Po té přijde ženich a od ženských ty šaty koupí a za stržené peníze hraje hudba v hostinci.

Při bohatších svatbách dostane nevěsta od rodiny (příbuzných) výslužek, koláč, který je uměle upečen a ratolestmi, cukrovím, ovocem a jiným bohatě okrášlen. Na večer se jede pro koláč se zapentlenými koňmi a ženské naloží ho na vůz. Hudba jde s nimi a veze je domů ? nevěstě. Cestou se zpívá s průvodem hudby: „Vím já tam jeden stromeček, jest krásná oliva, na kterém sedá slavíček, velmi sladce zpívá. Dvanáct vršků ten stromek má, na kterém slavíček sedá, hlas libý vydává" atd. (Čís. 2.)

Na tom koláči je dvanáct svíček, které se večer rozžehnou, a večer se nad tím výslužkem řeční. Koláč jest umístěn na hlavním stole, hosté všickni se sejdou a družba se táže družky, co vše na tom koláči vyznamenává. Na to začnou zpívati: „Mesiáš přišel na svět pravdivý, a prorok velký s velkými divy; víno, víno, slavné víno nikdy tak dobré nebylo, jak v Káni Galilejské na svatbě andělské."

Na to řečník zaklepe hůlkou a vše musí býti ticho. Tu se začne vyptávati ô koláči. Při tom je nevěsta za družičkami uschována.

Družba: Pověz nám, družičko, co vyznamenává ten koláč? — Družka: Církev katolickou. — Družba: Z čeho pozůstává spodek na koláči ? — Družica: Z tučnosti zemské, z rosy nebeské, z jarního deštička, z polního větříčka, od poctivých matek přichystaný, od poctivých mládenců na tento stůl přinesený. — Družba: Družičko, na tom koláči jsou rozličné věci; pověz, co všecko vyznamenávají? Co vyznamenává ten ptáček? „Že jest jeden Bůh na nebi i na zemi." — Co vyznamenávají ty svíčky? „Sedm darů Ducha Svatého." — Co vyznamenávají ty zlaté ratolesti? „Dvanáct apoštolů po světě rozeslaných." — Co vyznamenávají voničky na těch svíčkách? „Ženichovu a nevěstinu poctivost." — Co to cukroví? „Pro novomanžele sladkost." — Co ta jablka? „Že naši první rodičové v ráji skrze jablko zhřešili." — Co to smažené ? „Jak tito páni hosté okrašlují tuto svatbu, tak to smažené okrašluje koláč." — Já tam vidím i šáteček? „To znamená, že tito manželé budou v potu tváři pracovati, aby se měli čím utřít." — Co ten kříž ? „Aby novomanželé své kříže trpělivě snášeli." — Co růženec z trnek ? „Až budú starší, aby se na něm modlili, až se jim prsty


Předchozí   Následující