Předchozí 0367 Následující
str. 336

Tento malovaný pruh ohraničen jest s druhé strany opět dvěma řádky propichování, jako byly na kraji, za '•nimi zase pruh prořezaný, ale proužky jsou poněkud užší a protaženy pentličkou červenou, která však se končí opačně proti vnější stužce zelené, tedy nahoře, v čele dopisu vázankou s konci, a celá ozdoba ohraničena jest ke středu dvojí řadou propichování.

Jakož z listu samého poznati lze, ozdoba ta byla provedena takto: Nejprve byl čtverec papíru'složen v polovici; z obdélníka tím Vzniklého utvořen trojúhelník tak, že základnou jeho byla strana čtverce (oba volné kraje listu na sobě ležící) ? ? ní s obou stran obě polovice prichýlený do středu vnitřními hranami ? sobě; tento trojúhelník veliký, jenž jest •čtvrtinou plochy čtverce, přeložen ještě v polovici, čímž na sebe složeno osm trojúhelníků malých. Na okraj vrchního z těch trojúhelníků malých nakreslen tužkou ornament svrchu vylíčený, potom vypíchány obrysy okrasy celé a půda kolem výkresu také hustě propíchána. Prořezávání proužků, provlečení stužkami a malba provedeny na konec na listě rozloženém.

Na zbývající hladkou prostoru uprostřed (17 cm4) vepsán jest (inkoustem nyní srezavělým) text dopisu švabachem. Zní do slova takto:



Naivní, ale dojista přeupřímný tento dopis k jmeninám, prese všecku nedokonalost zajímavý, pochází z Dolních Stakor u ML Boleslave. Historie jeho jest prostičká, jakkoli by snad čtoucí z některé věty soudil, že milencům hrozilo rozloučení nebo jiiiá pohroma. Zamilovaný „Johan" chodil se svou „v světě nejzamilovanější Liduškou" do školy. Rodná stavení obou stála na návsi přímo proti sobě, takže Da sebe „na dobrýtro" ký-


Předchozí   Následující