Předchozí 0036 Následující
str. 26

L. 1750 po Anně Vondrové, mlynářce ze Suchého mlýna, dědif Vondra mlynář 6 párů kafe šálků z bílé hlíny; hojně plátna, šatstva.

Anna Bakerova, vdova po kotláři, poroučí svým vnučkám (1. 1760) cínové mísy (5) a talíře (4); »od mědě«: kotel rybní, trychtýř, uměj vadlo,, škopíček, kropičku a kropátko na svěcenou vodu, cedník a »dršlák«; »od mosazu«: moždíře (2) s palicí, kotlík, svícny.

Lidmila Smutná (1762) z cínu jen kropenku; za to m aj olikové talíře (2), čtyři sklence, železné kozy k pečení (2), nůž na štípání draček, cihličku malou i velkou »od mosazu«; dřevěň© byly necky prací, škopky (2), putna vodní.

Kuchyňské a stolní potřeby Kat. Masopustové (1780), řeznice, již se blíží novějším, moderním; v statečku jejím se našlo 23 mis »hrubých« i malých; 24 talířů šváfovaných velkých a 24 malých, vesměs vše cínové; 19 mis karlsbadských; tác veliký na kafé i menší s auf-sacem, šálky s »překládající« lžicí; džbánek a thékonvička, tácle na cukr; mosazné byly cihličky, moždíř.

Proloženým písmem upozornili jsme na ony novoty, nové potřeby společnosti 18. věku; rekapitulujeme: 1. 1726 činí. se první zmínka o tabáku (piksla na tabák) v poslední vůli, což předpokládá, že již dříve byl u nás, (v Boleslavi) tabák znám; rovněž v závěti se připomínají 1. 1750 nádobí na kávu, 1. 1780 na čaj, cukr, nádobí majolikové, ale též »karls-badské«, totiž porculánové.

Z německých názvů a z germanismů jest zřejmo, jak naši domácnost ve věku 18. ovládala němčina.

O malovaných modlitebních knihách jihočeských.

Napsal Frant. Racek.

Lid dává nebožtíkům do hrobu vše, »co za živa při sobě nosívali« a pře-často, jak jsem se přesvědčil, i jejich modlitby i s růžencem vhodným» jsou průvodcem tam, odkud není navrácení. Ptáme-li se po »psaných modlitbách«, dostaneme odpověď, že je dali do hrobu; co zde zbylo, děkuje té náhodě, že přišlo mezi starým haraburdím na půdu aneb dostaneme exemplář velmi poškozený, který »pro řeč lidskou« nehodil se pro nebožtíka do rakve. Pisateli těchto řádků po dlouhém vyptávání dostalo se do rukou šest knih modlitebních. O některých se tu zmíním.

I. Kniha modlitební jest formátu 8" a obsahuje 190 str. Listy 1—32 scházejí. Psány jsou úhledným švabachem, hlavy kapitol a důležitější Antifony a Orací gotikou červeně. Každá modlitba začíná ozdobnou iniciálou, barvy zelené s kvítkem uprostřed a s rozličně zavinutými čarami propletené. (4.) Některá iniciála rozvinuje se v rostlinný ornament.


Předchozí   Následující