Předchozí 0120 Následující
str. 110

spoludozorce privátního ústavu slepých, Sekretáře společnosti soukromo-humanitní, Rady přísedícího při komissí centrální ohňo-assekurancí české, 1. 1819. bývalého děkana fakulty juridické atd. Pána na Zvikovci, Chlumu a Hobšovicích a jeho syna pt. P. Matěje Kaliny z Jaeten-steina, Doctora oboj. práv a cis. král. Úředníka při Veleslav, král. Fiskale v Praze dne 25. února 1832. Václ. Krolmusa faráře na Zvikovci nad. Mízou.

Vzleť muj duchu nad Vltavu

V sídlo staročeských hlav; Ohlas v Praze jmenin slávu Drahocenným mistrům práv. Aby žili Matějové

Z Jaetensteina Kalinové.

Aj, ty nebenosný Chlume! Staré sídlo rytířské.1) , Zaniť žertvy bohyň tlumě !2) Na své hoře 1'arnaské. Aby žili Matějové a t. d.

Rozhlas slávu v blankytnosti Z nedozračné strminy; Mezi Čechy vzdálenosti Roznes Jejich jmeniny. Aby žili Matějové a t. d.

Vyviň liro zpěvy zvučné

V Zvikoveckém okolí, Vydej Mízo jevy hučné

V čarodějném údolí. Aby žili Matějové a t. d.

Stane svatí nábožnosti! Tebe Patron ozdobil.3! Sade moudré učenosti!

Tebe Matěj postavil.4) Vzdejte díky Matějovi Z Jaetensteina Kalinovi.

Eihle stromy dechy vanou Na Zvikovské Hůrkyně^ Skály nahé slzí kanou

V naší milé otčině.8) Aby žili a t. d.

Slunko mráčky rozplynulo

V Křivokládských dolinách Krásný den z hor vyvinulo

V nadvětrných výšinách. Aby žili Matějové a t. d.

Větřík mlhy chmurné plaší Nebes milci zpívají. Celá příroda se raší. Díky vám dnes vzdávají. Aby žili a t. d.

At Vám libý Zefír s Múzou Z bobku věnec donese, Mílek lásky s letnou Mízou Poklid věčný pronesu. Ať jste živi Matějové Z Jaetensteina a t. d.*)

25. Drahocenný příteli!

List VáS mne potěšil, ve všem upokojil. Spisky na druhý týden s poděkováním odešli, sem a tam pro sebe z nich vypisuji. Pozůstatek vejtisků mojích básní totiž: 50 na poštov. a 50 exempl. na tiskacím papíře pro domácí odešlete. Rád bych sobě slovař polský koupil. Jestli pak kapesní slovník, v Lvově co vyjíti měl, již vyšel? Důstojnému P. Ka-


*) 1 L. P. 1413 dne 18. června obětoval uroz. P.Ondřej z Bělobořic seděním na Chlumu 1 kop groš úroků chrámu P. Zvikoveckému. Balb. lib. erect. vol. X. q. s. — Uroz. P. Jindřich z Istrbny, někdy seděním na Chlumku, daroval chrámu P. Zvikoveckému 1 kop. groš. úroků. Balb. lib. erect. vol. XI. 0. 2. '2) Zástup, dav 3) Pt. Důstojný Pan Mat. Kalina z Jaetensteina ráčil rozkázati r. 1820 v chrámu F. Zvikoveckém dlažbu cihelnou položiti, .: 1828 svršek kostelní věže nové vystavěti a ') 1830 školu postaviti. 5) Horku, pahorek. 6) Vlasť.

Předchozí   Následující