Předchozí 0168 Následující
str. 158

Lid český, se sousedním českým Náchodském duchem i krví spří-buznělý, tento tlak snáší s bolestnou slzou v oku a chodí do kostela, pokud mu možno, přes hranice do Čech.

Až na nepatrné výminky českou farností v Kladsku jest bezprostředně s Náchodském sousedící farnost Německá Cenná, jíž v letních měsících do jisté míry německý nátěr dává v obvodu jejím ležící čaro-krásné, ponejvíce Poláky vyhledávané lázeňské místo Chudoba. Minw lázeňskou saisonu jest zdejší kraj doposud českým a rychlé poněmčování jeho neleží v žádném zájmu ani jeho obyvatelstva, ani jeho správy. Krajina zdejší souvisí se sousedními Čechy sterými svazky zájmovými, jež se politickými ohledy změniti nebo vyhladili tak snadno nedají.

Památky po ryze české minulosti ve farnosti německo-čermenské postupem doby mizejí a jednou z nejzajímavějších z nich jest kostnice při chrámu Páně sv. Bartoloměje v Německé Čermé. Kostnice ta zbudována jest v podobě kaple, jejíž vnitřek vedle umístěný obrázek představuje. Místnost ta, oltářem opatřená, vyzdobena jest při svých stěnách sty vy-bělalý<;h lidských lebek a strop její pokryt jest lidskýmrhnáty. Zajímavou, avšak jinak nijak nevábnou tuto výzdobu kaple této sestavil a uspořádal v poslední čtvrti stolelí XVIII. zdejší farář Tomášek. Pod podlahou její pak nachází se hluboké sklepení, naplněné ohromnými spoustami tělesných pozůstatků zdejších osadníků, vlastní to kostnice.

Vzácná tato čermenská kostnice pochází z dob, kdy byla farnost zdejší úplně českou, a proto rozhodně náleží mezi důležité zbytky českých lidových památek. Z důvodu toho bude také pro čtenáře a přátele »Českého Lidu« vysoce zajímavou.

Východoslezské tance lidové.

Nasbíral Jos. Vluka.

Kacabajka.

Ruce křižmo couvá tanečnice pozpátku krokem proměnným — pustí se, poskočí pravou nohou vpřed, levou postaví vzad; otáčka v závěsu vpravo, zase poskok, otáčka vlevo a opět poskok.




Předchozí   Následující