Předchozí 0232 Následující
str. 222

káče lapili, uhonil lišku. H. e.: Nezbedný lituje, že musí (rest snášeti. 23. Chtě se louže uvarovati, upadl do bláta. H. e.: Místo malého přišel do velkého neštěstí. 29. Chybila mošna měehury. H. -e.: Ošizen je o své naděje. 30. Chybila mu modla. 31. Co kůň a vlk kousají, vůbec říkávají, že se potom nerado hojí. H. e.: Těžká rána neb příhoda. 32. Co by mne blecha ukousla. H. e.: Špatné ublížení, nehoda. 33. Co by po něm voda slehla. H. e.: Již jest po něm veta. 34. Co musí, toliko udělá. H. e.: Pro samou šibenici zdržuje se od zlého. 35. Co nashromáždil Stejskal, to utratí a promrhá Vejskal. H. e.: Zle nabyty statek brzo mine. 36. Co rozum nedává, čas přináší. H. e.: Rozšafnost přichází s lety. 37. Cvičení a zkušení dává umění. H. e.: Pilnost pomáhá k učenosti. 38. Cikána myjí. H. e.: Daremná práce.

39- Čas nese růže. H. e.: Každá věc má svůj čas. 40. Čas všemu přijde. H. e.: Neujde pomsty, časem svým umyslí sobě a časem vše přejde. H. e.: Polepší se někdy. 41. Černá kráva vstoupila mu na nohu. H. e.: Z neopatrnosti do neštěstí přišel, vel brzy se hněvá. 42. Čert všudy musí svou provésti. H. e.: Nemůž tajiti své zlosti. 43- Člověka po řeči poznáš. H. e.: Prozradí se, co je zač. 44. Člověk myslí a Pán Bůh obmýšlí. H. e.: Nechej Pánu Bohu o se péči. 45. Člověk protřelého čela. H. e.: Nestydatý. 46. Čí koza, drž ji za nohy. H. e.: Buď svým stavem spokojen. 47. Čí kráva, drž se jí rohů i vocasu. Idem. 48. Čije kosa kámen. H. e.: Předeznává své zlé. 49. čím kdo vyvýšenější, tím bývá sebou nebezpečnější. H. e.: Prostřednost bezpečná nechtěj létati. 50. čím dál, vždycky hůř, jakž ona baba řekla. H. e.: Všecky věci časem hynou. 51. čím víc chlapa prosíš, tím ho víc popouzíš. H. e.: Mírnosti u prosení užívej! 52. Činí, jako by v tom dole vody nebylo. H. e.: Přetváří se, jako by nic nevěděl.

53. Dal Bzdu vejce, on s ním neumí hráti. H. e.: Je hloupý a neumí se obveselit. 54. Dali mu na zamčení. H. e.: Nesmí vyjevit. 55. Dali mu pytlem. H. e.: Mezi nerovný se plichtil. 56. Dali mu točiti provázek. H. e.: Nemilého hosta podvodem odbyli. 57. Dal svini housle a oslu buben. H. e.: Nenáležitý úřad na koho složit. 58. Dalo by se, není odkud. H. e.: Je v dluzích pod uši. 59. Darmo se svini učiti housti. H. e.: Od př i rození neschopný. 60. Darmo ve mlýně housti. H. e.: Nepříhodným místem a časem. 61. Darmo vlkem vorati. H. e.: Který se živým způsobem nedá napravit. 62. Darmo osla učiti čísti. Vide 59. 63. Dát, až pes na lišku vleze. H. e.: S dluhem odkládá. 64- Děj se vůle Boží! H. e.: Poruč to Pánu Bohu. 65. Dělá, co musí. H. e.: Je lenoch, neb nesytý lakomec. 66. Dlouze přivázaný. H. e.: Rozpustilý. 67. Dobrá mysl půl zdraví. H. e.: Kde mír a pokoj, tam všechno dobré. 68. Dobrá vůle koláče jí, zlá hlavu tepe a řídké pivo pí. H. e.: Coňcordia parvae res. 69. Dobré bývá, když sou vlci svti a kozy cely. H. e. : S obou stran dobře. 70. Dobře jazyk za zuby míti. H. e.: Přílišné mluvení škodí. 71. Dobře ustoupiti, kde zniku není. H. e.: Silnějšímu ustup! 72. Dobře z předu


Předchozí   Následující