Předchozí 0252 Následující
str. 242

vyžádal si fotografie dívčích typů slovenských, aby dle nich mohl správně poříditi figurínu. Ředitel J. K 1 v a ň a byl požádán paní Tyršovou, aby ze zásob svých fotografických studií poskytl nějaký vhodný obrázek. Ze zaslaných bylo několik tak zajímavých, že nemůžeme je i našemu' čtenářstvu nepředložiti, ač připouštíme, že otiskem svěžest originálů fotografických poněkud se zmenšila. Srv. stať R. Tyršové v č. 1.

Typ ženský z Zalubí u Uh. Hradiště fotografován tak, aby mohl sloužiti ku plastickému zpracování tváře co nejlépe. Představuje mladou ženu rázovitě eurymetopální, t. j. tváře kulaté, kterýžto typ pro Moravu jest nejcharakterističtější.

Na ostatních dvou obrázcích jsou typy dívčí od K y j o v a, a sice z Boršova. V okolí Kyjova setkáme se s tvářemi mnohem líbeznějšími než na ostatním Slovácku moravském, třebas ne tak charakteristickými. Za příčinu toho mohla by se udati nejspíš kolonisace v 17. století po válce třicetileté, kolonisace povětšině z království Českého přicházející. Kroj děvčat Boršovských jest týž jako na šev. Kyjovsku, a na obrázku jednom jest jedno děvče v kožíšku, • prostřední ve svatebním čepci, třetí v moderní »jupce« ale v bílém šátku, čepečky všem, alespoň po stranách tváří, koketně vyčuhují. Čepečky ty a bílé šátky mimo jiné věci, na př. zvláštnosti dialektologické, jsou pozůstatky přinesené jistě z Čech: v čepci vidíme zbytek holubinky, v šátku bílém českou plenu. Lze doufati, že nejen kroj, než i figurína k němu, upravená dle některé z hlaviček vyobrazených, bude' se v Paříži líbiti.    Klv.

Smrtná neděle u dětí slezských.

Podává J. Vyhlídal.

Smrtná neděle či černá (výraz tento jest běžnější na českém Těšínsku) jest v životě dětském z dvojnásobné příčiny důležitá, předně protože vynášejí v mnohých dědinách »Mařenu«, — Marinu* (v Dobré), »Smrtnici« (v Zlatnikách), >Mařocha.<, »Mařoška<, >Marca« (v Dobré), »Maříka« (v Janovicích), »Smrťocha« (v Raduni), Mrviocha1) (v Kobeřicích v Pr. Slezsku), a pak že chodí děvuchy »p o 'krasne*. Jsou osady, kde se Mařena a Mařík nevynášejí, na př. na Moravce, Jaktaři, Vávrovicích atd.

V Raduni u Opavy větší školačky strojí Mařenu z většího došků, majícího jakousi podobu s člověkem. Na hlavu vrazí bílou karkulu a bílý věnec; obličej, jejž tvoří koupená larva, zahalí závojem, ostatní část oblekou do košile a šatů bílých, na nohy natáhnou bílé punčochy a obují


') Jiné zprávy ve „Vlastiv. si." na str. 101 —163, a v Bartošových „Našich dětech" Str. 281 až '29ň_

Předchozí   Následující