Předchozí 0257 Následující
str. 247

6. Krasna, krasna, naše sviňa sprasna. Ůna leti ulicum, krajci za ňiim s paličům. Ůna křičí: rech, rech, ene mě ty muj krajčiku něch, něch. Ja sem sviňa fojtova, u nas budě žaloba. (Z Chvalikovic.)

7. Krasna, krasna, taka hvězda jasna. Vyšla hvězda do Ruždika, za-svitila na pul světa. Nebyla to hvězda jasna, byla to Marija krasna. Šla Marija, šla plačici, svého Syna hledající. Nadešla tam apoštoly. Go stě smutni, neveselí' My smy smutni, nevěšeli, stěli Krista neviděli? A my smy ho neviděli, jak ve čtvrtek při večeři. Ůn krev dával a rozdával, svatům krvju nas napájal. Tělo istě, a krev pitě, svaty zakon naplníte. (Ze Zlatník a z Kobeřic v Pr. SI.)

Některých školaček v Palhanci o »krasne« taková jest píseň:

8. Vím ja jeden kostelíček pod jednum horum, a v tym kostelíčku tři oltáře sú. Při prvšim kleči Panna Marija, a při druhým kleči míly sv. Jan, a při třetim kleči milý Kristus Pan. A před Panům Ma-rijum svíce horajú, a před svatým Janem varhany hrajú, a před Kristem Panem ruže rozkvitá, a z teto ružičky ptáček vyhlídá. A něni to ptáček, je to Syn Boži, co cely svět stvořil a nas vykúpil.

9. Svaty Juři, zem buři, zem se otvira, aby tráva rostla pěkná, zelena. Všelijaké kyiti, bila leluja.. A z teto leluje ptáček vyhlídá. A něni to ptáček, je to Syn Boži, co cely svět stvořil a nas vykúpil. Neposuzuj žádného, nebo Pambu budě sudiť každého podle skutků a zásluhy jeho. Amen. P. b. P. J. Kr.!

V Milostovicích o krasne rozléhá se známá píseň:

10 Poděkujmež Kristu Pánu za všelikou jeho svatou ránu; pro jeho my umučení na věky sme s Bohem usmířeni.

Česká literatura lidová.

Podává F. Pátek.

Dodatky.

V době, kdy připravoval jsem další své výroční přehledy lidovědné literatury ěeské pro »Český Lid«, nastřádalo se mi něco dodatků ku předešlým mým pracím. Podávaje je tato, podotýkám, že nejsou též obsaženy ve článku P. Fr. Kosáka »Česká literatura folkloristická do r. 1890- (viz Český Lid VII. 393. a 464.) Při této příležitosti upozorňuji čtenáře na práci M. V á cla v k a Moravské Valašsko v písemnictví českém i cizím, jež uveřejněn byla v Národopisném sborníku českoslovanském. (III. 49—59; IV. 110.)

Sebrané mnou doplňky jsou pak tyto :

Adámek K. V. Dr. : Příspěvky ? dějinám selského lidu z okolí Hlinská v XVIII. věku. (Rozpravy České Akademie, roč. VI. č. 1. v Praze


Předchozí   Následující