Předchozí 0282 Následující
str. 272

kteráž všecken obsah do sebe má. Kdyby sem a tam ?? ? opravení bylo, svobodno Vám poopraviti. Máslo sch'áním ze všech končin: a!e nevím koli liber by jste ho žádati ráčili, jest letos vzácnost v hojnosti ho dostati pro samé sucho aby dobré a laciné bylo. Zatim se vše obstará.

Nad Mží dne 23. září 1834

V. Krolmus Zvíkovecký.

60. Důstojný Příteli!

Po těchto fůrách, kteréž jedou řepkou do domu pt. P. patrona posílám prozatím po poslici 8 lib. másla a 42 í. v. č. a na druhý tejden račte obdržeti ostatní, kteréž proti pořádnosti já na Zvíkovci s radostí za-pravím, jen mi hleďte 1 díl zpěvu od Kolára poslati s Musejníkem; rád bych poslal másla s touto příležitostí více; ale v našem okolí při tomto letošním suchoparu není ? dostání. Krakoviaky jsem radostně přijal a četl. Jsou výborni. Já nyní pracuji na kronice lounské a místopisu Zvíkoveckém, jen abych měl dosti času. Nebo nevím, co dříve do ruky vzíti mám, jestli mám býti sedlákem bo (!) kazatelem, učitelem, čili písařem. Samojedinému pozůstává nesnesitelná práce při 1600 duší. S touto starostí jsem i na Váš, můj zmilelý Václave, svátek, já jsem i Vaše důstojnost přesvědčena, žef sobě i vlasti všeho dobrého blaha v hojnosti srdečně přejeme.

Minci stříbrnou Maseum odesílám 1.) Mauricia D. G. ducem od r. 1551. 2.) Malý český groš od r. 1592. 3.) Moneta nova argentea sed est ferrea — 1664 Víme a známe proč? 4) Knihu českou o cvičení vojenském s hatmatilkou německou, francouzskou atd.

Váš nejupřímnější

Václav Zvíkovecký.

Nad Mží 6. října 1834.

Paní se poroučím, jestli stůně, ať nás navštíví. Já ji uzdravím jako paní Tomsovou.

61.

Důstojný příteli!

V pátek jsem Vaší Laskavosti 12 liber másla po fůře odeslal, po 2 f. . . . akcis zaplatil, tedy se račte v domě P. Patrona po něm poptati Což činí můj Rukopis? Ať ku ztrátě nepřijde. Račte mi Jugmannova slovníku těch 25 archů poslati. Musejníka III. díl Světozora a Květů další pokračování. Příštikráte odešle 10 zl. stříbra Matici poslední termín

skrze Vaši Laskavost

Váš nejupřímější Václav Zvíkovecký.

Nad Mží 2. listop. 1834.

Poroučena se činím Vaší milé ženě, ať mi odpustí, nebylo žádné příležitosti jiné toto máslo jí odeslati. Račte tuto osobu Panu Tomsovi pro odpověď listu mého poslati, kdyby zapoměla.


Předchozí   Následující