Předchozí 0401 Následující
str. 391

O praktickém použití lidového ornamentu českého.

I V. Nábytek dle návrhu prof. Kouly v interieuru pražské obch. a živn. komory na výstavě pařížské r. 1900.

Píše Renáta Tyršová.

Asi, rok před zahájením mezinárodní výstavy pařížské sešel se kruh zástupců museí a přátel českého národopisu, aby se poradil o vyzvání z Vídně vyšlém, zdali a jakým způsobem lidové umění Čech a Moravy by mělo býti v rámci výstavy representováno. Porada ' nemohla vésti ? jinému výsledku nežli negativnímu, neboť nikdo nemohl přistoupit na nabízené nám nevhodné a nedostatečné umístění.

Viděli jsme pak na výstavě ty síňky v t. zv. representačním pa-villonu rakouském, které by českému národopisu byly bývaly vykázány ? z nichž v jednom pak kolekce dalmátskych šperku a výšivek byla vyložena.

Přes to však české lidové umění přece došlo v Paříži representace, nikoli přímo výrobky z pozůstatků samorostlého selského bytu čerpanými, ale pracemi, které vznikly z tvorby studiem lidového umění zúrodněné. A bylo tak snad konečně i lépe, neukázali jsme se v rámci soudobé světové produkce jen jako »interesantní národnost«, ale jako svěží kulturní živel, který pokroková hnutí čerpá z vlastní duševní zásoby minulosti.

Kdo z Čechů pařížskou výstavu navštívili, pamatují se ještě živě na onu trojhrannou síňku, která byla součástí interieuru obeh. a živn. komorou vystaveného. »Český Lid« přináší dnes pohled do této místnosti a detailly zařízení — jsou to vesměs práce na základě návrhu prof. Kouly provedené.

Škoda, že na našem vyobrazení (č. 1.) není zřejmý strůpek místnosti, jakož i ostění dveří a lištvy na nich, komponované na základě dřevěného stavitelství českého. Také záclona u průchodu do oddělení holandského nemohla být zřetelně znázorněna. V skutečnosti přicházely krásným prolamovaným dílem provedený její vzor a háčková krajka výborně k platnosti.*) Kredenci (č. 2.), která střed místnosti zaujala, přinášíme ve vyobrazení zvláštním. Podobně jak při nábytku, který prof. Kóula navrhl pro chrudimské truhláře u příležitosti výstavy architektů a inženýru, svérázný charakter nezáleží jen ve výzdobě, ale především v struktuře kusu. Stejně též při stolku kuřáckém (č. 3., 4.). Prkno, intarsie a malba jsou:tu elementy komposičními. Logika bez hubené suchopárnosti jest na první pohled hlavním prvkem účinku, umírněně barvitý dojem vykládaných ornamentu je oživuje. Anř tento ornament, tím méně ovšem tvary nábytku


*) Dle vzorů prof. Koulou podaných byla záclona i s krajkou a šerpou provedena v Měst. prům. škole pokračovací v Praze.

Předchozí   Následující