Předchozí 0404 Následující
str. 394

nejsou kopií. Jihočeský suden, jadrné křivky trnoží našich starých selských stolů, výplně truhel a koutnic ze severovýchodních Cech a odjinud poskytly k nim jednotlivé elementy.

Příruční kredence (č. 5-, 6.) — na ukládání a na odiv postavení skvostnějších nádob — je v komposici dílo volné fantasie. Výplně zlatem na zeleném hedvábí vyšívané opírají se o vyšívání zlatem, jaké u nás v 17. stol. se rázovitě vyvinuly a s vzory na naší majolice téže doby v blízkém vztahu jsou. Dřevo skřínky, světle dubové, jemnou zelení půdy a třpytným ornamentem tvořilo souzvuk docela nového rázu, jenž návštěvníky výstavy nemálo překvapoval.

V nádobí na kredenci rozestaveném poznají, kdož naší lidové majoliky si všímají, známé tvary i ozdoby, modře polévané džbánky s bílým ornamentem, bílé talíře s pestrými, rázovitými květy, z nichž i z konce 17. stol. datované naše musea mezí svými vzácnostmi chovají. Na stěně a lištvě byly též modré, bíle rýsované talíře umístěny a různé džbánky i mísy, tvarů a výzdoby pro naše hliněné nádobí charakteristických — provedla je dle nákresů prof. Kouly odborná škola v Bechyni. Také ? holbám a vásám z továrny hr. Harracha podal prof.. Koula návrhy, čerpané ze studia starého českého skla, rytého i malovaného.

Drobotin svým rázem sloh celku doplňujících bylo tu několik. Na našem obrázku je zřetelně znatelná soška Slováka, kterou dle Wurzlova modelu řezal B. Holas.

»Český Lid« věnoval praktickým výsledkům odborného studia lidového již několikráte pozornost. Tím více považuje to za svoji povinnost vůči těmto návrhům, které na dráze, kterou s nezmatenou konsekvencí, u nás napořád vzácnější, jde prof. Koula, znamenají zas další krok.

Že cizina, ? jejíž úsudku ještě napořád u nás je,,zvykem se odvolávati, cení si v moderní produkci umělecko-průmyslové nejvíc těch výrobků, kteréž mají určitě národní ráz, i při naší exposici pařížské znova jsme poznali. Oba vykládané kusy nábytku a některé drobnosti k nim náležející zakoupil si pro svoj: jídelnu ředitel »Figara« Lagrange.

Nářečí horácké na východě českém.

@P@Příspěvek k poznání lidu na Českotřebovsku. Podává Jan Tykač.

Příspěvek k poznání lidu na Českotřebovsku. Podává @A@Jan Tykač.

(Dokončení.)

Obvyklé jsou tu názvy: kobýlinec, kravinec, kočičinec, slepičinec, husinec, holubinee, blešinec, mušinec, myšinec atd. Naproti tomu: s 1 e p i č n í k (kurník, holubník), m y š á r n a (chatrná chalupa), p s í r n a.

Složené přezdívky: plačtihuba, vobližhuba (mlsný), vrti-prcka, pšicmacek (bázlivec).


Předchozí   Následující