Předchozí 0043 Následující
str. 26

věrně napodobeny jsou některé růže, poupata a hrozny. Častěji objevuje se na plenách trojlístek (i pavučinkou zdobeny, obr. 9. až 13.), ukazujeť tím i na společný původ. Pěknými poupaty honosí se plena obr. 12. Z typů dosud neuvedených zaznamenati sluší klas. Drobnými lístky jsou některé až přeplněny. Plochy srdéček jsou vesměs vyplněny pavuéinkami. Vlnitou lodyhu květu má plena obr. 9. Společný původ prozrazují pleny obr. 9.—13.

Celkový soud náš o plenách jest veiice příznivý, byť i některé z nich prozrazovaly vyšívačku z povolání. Též stáří jejich (bylyť odloženy před 50 lety) i původ vzbuzují nejen úctu, ale i obdiv. Jsou nejen hodný zachování, ale i studia.

Jako nutný doplněk uvádíme, že mimo bělostné pleny tyto nošeny bývaly hojně i pleny tištěné, zvané »turecké«, tybetové i jiné. Pleny bílé, vyšívané vedle známých vyšívaček prodávali i na trzích humpoleckých kus za 6 až 7 zl. Dnes jsou po venkově vzácnou památkou. Pokud bylo lze, získalo jich humpolecké museum slušný počet. Ale někde spatřili jsme z pleny také ušitou zástěru i dětskou sukni. (!)

Půlky již názvem svým prozrazují podobu i tvar. Jsou to tří-cípé šátky plátěné, jež jsou skutečné půlkami plen. Užíváno jich jako obalu prsou přes lajblík křížem. Vyšívaný cíp visel na zádech. Vyšívány byly rovněž v rohu, ne však v takovém rozměru jako pleny. Jsou jako pleny z bílého plátna a vyšívány též jen bavlnou bílou. Vedle nádherných, vyšívány byly i půlky chudší. Ornament jako u plen vyplňoval roh a vyrůslal též buď ze srdéček, buď z růže. (Obraz 14)-

@I@Č. 3. Antipciidium s lidovým vyšíváním. Fotogr. J. Kopáč.


Předchozí   Následující