Předchozí 0051 Následující
str. 34

ského cara a jak byl za to odměněn penízky zlatými. Podobně vypravuje naše píseň. Zajímavé je, že se do písně vloudil snad bezděky variant pověsti o Josefovi II., jak u Rousinova brázdu vyoral. (Pozn. red.)

»1. Bratři kamarádi, co ste slyšeli o ruským císaři a prajskym králi, jak diškrece dával, vidět se nechával švarcenberskym kočím, který ho vezli. — 2. Z Budějovic na Tábor je deset hodin, on tam byl za štyryr pravdu vám povím, on tam byl za štyry, lidi ho viděli, on tam byl za štyry ujel šest hodin. — 3. V malým Roudnym na něj vrští čekal, šest šimlů zapřáhli, k Táboru jeli, z vrchu Dvořák ho vez, ten je živje podnes, dostal pět dukátů, hned jak z koně slez. — 4. Co se přihodilo stranu Hluboký u vsi, u Hosína, voral car ruský, jak záhon zavoral, sedláka zavolal, pět kusů dukátů jest mu daroval. — 5. Když záhon zavoral, sedláka volal, pět kusů dukátů jemu daroval, pět kusů dukátů a všecku robotu do pátýho kolena z toho domu vzal.«

Lidové modlitbičky.

V okolí boleslavském sebrané od rolníka Jana E. Konopasa

Stojí kříž tam na vršíčku, kolem sebe má travičku. Vedle kříže dva stromečky, jako strážní andělíčky. U stromečku Máti stála, pro Synáčka naříkala, když ho židé křižovali a bolestně umučili. U druhého stromečku stál miláček Páně svatý Jan, jenž za Kristem na horu šel, neb o Marii péči měl. Pán mu ji s kříže poručil, než svou dušičku vypustiL K nám pak když se smrt přiblíží, odchod ze světa nám stíží, buďte i vy svatí při nás. Kriste, do nebe přijmi nás. Amen.

Studničko vroubená, v kalichu postavená, kdo to v ní přebývá ? Panenka Maria. O Maria, Maria, proč jsi tak smutná? Kterak bych smutná nebyla, měla jsem jediného Syna, židé mi ho vzali, na kříž mi ho dali. Pán Kristus počal umírat a hříšný svět vykupovat: zem se třásla, skály pukaly, a hroby se otvíraly. Slunce kryly černé mraky, a měsíc se zatměl taky. Katané hrůzou trnuli, z Golgaty pryč utíkali. Věrní Pána litovali, že byl Syn Boží, pravili. Kriste, pro Tvé umučení, dej nám hříchů odpuštění. Ať nás mine věčný plamen, zachovej nás, Kriste, Amen. (Kdo se tu modlitbičku bude modliti ráno, když bude vstávati, večer, když bude lehati, může tři dary obdržeti: první zdraví, druhý štěstí, třetí království nebeský.)

A když vstoupám do lože, své tělo tam poloze, kříž na čele udělám, duši Bohu odevzdám. Svatý Benedikt v nohách, Panna Maria v hlavách, andělíčky po stranách. Ty anděli, strážce můj, ty sám vždycky při mně stůj, kdyby se mi mělo něco zlého státi, ty mně sám rač opatrovati, bych se mohl k Pánu Ježíši i Panně Marii pomodliti. Amen.


Předchozí   Následující