Předchozí 0093 Následující
str. 76

pošitý. Po Janovi Hladkém podruhu zůstaly kožichy, jeden beranní plátnem »pošitý«, druhy králíkový ferštatem pošitý (1586), kteréž dal pěstoun předělati na sirotka. Sirotkovi po Jeřábkovi nový kožich byl ušit — za barchán 10) dáno 30 gr., od pošívání 45 gr., králický měli bezpochyby doma. V 17. věku vytýká děkan boleslavský pánům, že přicházejí k ofěře v kožichu, tudíž jako věc jich důstojnosti a kostelu neslušnou.11)

7. Pláště nosili mužští i ženské a velmi rádi, jak krátké tak dlouhé až nad kolena barev různých. Po J. Dvacátém (1568) dědili plášť harasový, po J. Strakonickém zůstaly 3 pláště, vesměs ze sukna domácího, počítané ve 24 k. gr.., po J. Zahradníkovi dva pláště: jeden černý zánovní, druhý engelseydový, z látky hedvábné vzácnější.

Adam Vartovský zdědil po matce své mantlík damaškový a druhý karmazínový (1616).

8. Na hlavě nosili klobouky a čepice různé podoby a látky. Po Jak. Dubském jmenuje se klobouk mužský (nosily tudíž klobouky i ženské), po Vrbovi klobouk hedvábný, po Zahrádkoví černý starý a po Mich. Jeřábkovi »ženský« hedvábný. V 16. věku říkali a psali koblouk. Kobloučníci boleslavští spravovali se určitými řády, jež 1. 1580 byly vepsány do knih městských. Jako provazníkům, soukenníkům i kloboučníkům hodily se dobře prostranné místnosti na městských valích a parkánech, kde měli své rámy. O jarmarcích a trzích měli své veřejné místo vykázané na trhu, jindy v kotcích, v podloubí. Jak rozmanité byly čepice, větším dílem těžší, teplejší, jichž užívali hlavně času zimního. U V. Potměbyla nacházíme čepici norcovou, 12) z norkové kožešiny ze zvířete vodního, kuně podobného; u Pavla Strakonického čepici aksamitovou se sobolími předky, počítané ve vysoké ceně 10 k. gr. ; aksamitovou čepici a kožich soukenný liščí odkázal Jakub Kobr Kryštofu pekaři (1589). Pavel Vrba nosil jen liščí čepici. Adam Vartovský z Varty zdědil po matce své čepici aksamitovou a karkuli též aksamitovou, kteréž 1. 1616 za otčimem jeho M. Jiříkem Bydžovským zůstávaly. Kožešníci boleslavští s povolením pana Ctibora Tovačovského z Cimburka, pána svého, zapsati si dali 1. 1494, aby zachováni byli při cechu svém, jak to >od starodávna« užívali. L. 1614 zjednali si přepis a potvrzení cechovních artikulů, jakými spravovali se kožešníci ve městech pražských.

9. Do práce při živnosti měli zvláštní kusy obleku: Lazebník Jeřábek zanechal po sobě dva fěrtochy, kabátek bílý, patueh (badtuch), plášť do lázně zajisté pro hosty lázeňské; jinak na venek nosil kabát mochej-rový a horokop13) mochejrový. Krejčovským tovaryšům se ukládalo, aby přicházeli na hospodu v kabátě, nohavicích a šorci; který by se ukázal v nohavicích bez šorce, ať na hospodě nebo na rynku, vždy pokutou 1 gr. propadl (ze starších artikulů do knih zapsáno 1. 1586).

10. Pro domácí pohodlí i když po domě pobíhali, neb u stolku pracovali nebo na pohovce si hověli, dostačily župan soukenný (z míšen-


10) Lát. bavlněná Winter 115. 11) V rotuláři knih poselních 1589 jmenuje se „kožich pacholecí". 12) Winter 366. 13) Winter ]58, kožich domácí.

Předchozí   Následující