Předchozí 0217 Následující
str. 200

Které dítě starší jest nežli matka jeho? Kristus věčný Syn Boží, z Marie Panny člověk narozeny. Micheáš v 7. kapit. a žalm 2.

Který syn tak starý jest jako otec jeho? Kristus Ježíš Syn Boží, od Otce od věčnosti zplozený. Jakož pak Bůh Otec od věčnosti jest a zůstává, tak i bezevší pochybnosti věrná pravda jest, že syn jest věčný Syn věčného Otce: a Bůh Otec ne dříve, ani starší jest, ale jsou společně od věčnosti, v jedné bytosti. Bůh Syn od Boha Otce od věčnosti zplozen jest, svědčí prorok Micheáš v 5. kap. řka: Východ jeho od počálku, od dnův věčnosti.


Dřevěná zvonička v Ostrovci. (Podlaha, Soupis okr. Bokyc. 64)

Kdo jest měl Otce, ale neměl žádné matky? Kristus Ježíš syn Boží, kterýž podle božství na věky od Boha Otce zplozen jest bez matky. K Židům v 7. kapit.

Kdo jest měl matku a žádného otce? Kristus Ježíš syn z Marie, kterýž podle člověčenství z Marie Panny narozen jest bez otce. Luk.: 1. a k Židům 7. kap.

Kde Pán Kristus vyčítá sedlskou pranostyku, a regule neb pravidlo strany povětří? U s. Mat. v 16. a u sv. Luk. v 12. kap. dí: Když bývá večer nebe červené, říkáte: jasno bude, a ráno říkáte: Dnes bude nečas, neb se začervenalo mračné nebe.


Předchozí   Následující