Předchozí 0221 Následující

@Sv204

@NZ@Časové zprávy

* Soupis památek historických a uměleckých v království Českém, jejž vydává Archaelogická kommisse při České Akademii, řízením svého předsedy Jos. Hlávky (srv. str. 157 v 6. 3.), poskytl další klaso-braní (se svolením si. kommisse) pro Česky Lid. Český Lid uveřejnil řadu kreseb prof. J. Kouly z dřevěného kostelíka v Kočí u Chrudimě a účastnil se akce zachraňovací téhož kostelíka. Ze Soupisu okresu chrudimského (č. XI.) od Dra. K. Chytila vybíráme nový pohled na týž kostel (str. 193.) a na str. 195. spatřuje se z téhož Soupisu ukázka, jak pestře květnatě zdoben jest strop v témž kostelíku. Ze Soupisu téhož zasluhuje pozornosti hrnec a džbán krásné lidové práce z bohaté sbírky Karla Adámka (str. 196.) Pohledy na Boží muka, posud uveřejněné v Českém Lidu, rozmnožujeme vyobrazením (str. 197.) vkusné »Boží muky« z Kam. Újezda ze Soupisu okresu Budějovického od J. Braniše. Z Třeb. Soupisu zařaďujeme k posavadním studiím o keramice československé vyobrazení džbánů ze sbírky knížecí v Třeboni (str. 199.). Do rady dřevěných zvonic a kostelíků, jak je čtoucí v posavadních ročnících Českého Lidu pozorovali druží se vyobrazení zvonice dřevěné v Ostrovci na str. 200. ze Soupisu okresu Rokycanského od Dra. Podlahy a vyobrazení zvonice v Radouni na str. 201. ze Soupisu okresu Mělnického.

+ Vine. JBrandl. Zasloužilý kulturní historik, býv. zemský archivář moravský, řádný člen České akademie zemřel. V pracích svých všímal si bedlivě kulturní stránky historického vývoje. Jeho »Kniha pro každého Moravana" a >Glossarium« podávají vedle jiných publikací toho důkaz, jak přihlížel ke kulturním dějinám českým.

+ Hypolit Soběslav Pinkas, zemř. 30. prosince m. r. v Praze u věku 74 let. Zaznamenáváme tu smrt tohoto zasloužilého pracovníka národního pro zásluhy, které měl také o zachování našeho lidového umění a šíření jeho a ocenění v cizině. Bylť Pinkas již r. 1880 co předseda výtvarného odboru Umělecké Besedy činně účasten akce za sbíráním materiálu ke studiu památek českého lidového stavitelství, klada zejména důraz na možnost užití starých vzorů pro stavby novodobé. Z Besedy vyšlo tehdy, jak známo, v tomto směru povzbuzující provolání k architektům a umělcům (za účastenství architektů Wiehla a Kouly) a nedošlo-li i tenkráte k zamýšlené publikaci, zůstalo z této akce ve veřejnosti mnoho podnětů. ' O několik let později bral Pinkas živý podíl na činění a snažení výboru pro šíření národního vyšívání, jehož byl hned od počátku předsedou. Vzácně platné služby proukázal věci svým spojením s Paříží, při výstavě našich výšivek r. 1892 na Exposition des arts de la femme, v starém palais de l'[ndustrie. Pinkas byl důvěrným přítelem Jaroslava Čermáka, za let jinošských již seznámil se blízce s Josefem Mánesem.


Předchozí   Následující