Předchozí 0355 Následující
str. 338

nás starobylý způsob roubení, její forma, ostře skloněná střecha, že je to dřevěná stavba stará, svérázná a že zasluhovala, než zmizí, ustupujíc praktickým zděným stavbám novodobým, aby byla zachována její podoba kresbou opět názornou a jemně provedenou.

Laskavé nabídnutí akad. malíře p. A d. K a š p a r a, že by sestavil ze své mapy studijní sbírku prostých i složitějších osvětlovacích přístrojů, přišla velice vhod. Český Lid sice již uveřejnil rozmanité loučníky, ka-hance, svícníky a pod., ale tak soustavný obrázek posud nikdo nepodal. Pan A. Kašpar chystá obrazy s motivy ze života lidu českého a při studiích všímal si kromě jiného zvláště také způsobu, jak si lid náš upravoval světidla. Některé kusy (celkem 16) jsou staré (až ze XVIt. věku) a zajímavé svou primitivností. Vzdávajíce díky p. Kašparovi za ochotu projevenou Českému Lidu, těšíme se na další ukázky pilných jeho prací.

Povinnosti a požitky obecního slouhy za starodávna.

Vypsal Frant. Hrachovec.

Obec Břeková Lhota u Dublovic vystavěla roku 1722 obecní dům čili pastoušku, v níž měl bezplatný byt obecní slouha, pasák čili čeledín. K té pastoušce byla od sousedů vykázána též zahrádka. Povinnosti a požitky obecního slouhy zaznamenal v obecní gruntovní knize konšel Tomáš Janda (okolo r. 1810) takto: »Když se jednávali sousedi při sv. Jakubu, tak dávali (roz. slouhové sousedům) půl vědra piva, jeden bochník vyrážkového chleba a mísu sýra s máslem k svačině, a čeledín od sousedů dostával jménem závdavku 7 kr. Také jsou jemu sousedi vykázali službu, totiž : žita v slámě 11 mandel 12 snopů, ovsa 20 snopů; sýpky v zrní: 3 strychy a 2 měřice žita, 7 měřic pšenice, 7 měřic hrachu a 7 měřic ječmene. Ostatně co se týče přídavku, tak jako jinde v okolních vesnicích : předně na štědrý den od každého souseda měchuru, masopustní neděli šišky a o velkonocích po měchuře, po kuse nádivky a dvě vejce, jedno bílé a jedno červené, a na Boží vstoupení kosmatici; o svatém Dachu také po měchuře a na sv. Jakuba snídaní — tak to jsou všecky přídavky čeledína. S tím každý čeledín spokojen byl a vděčně to od nich přijímal a jako čeledín věrně jim sloužil. Naproti tomu zas čeledínové při sv. Ondřeji při obecní hromadě dávají 2 husy, 7 liber vepřové pečeně, jeden bochník vyrážkového chleba, mísu starého sýra, půl vědra piva a 4 žejdlíky kořalky, a ostatně, co si vypijou víc (roz. sousedi), to si sami zaplatí. Naproti tomu zase za to sousedi polovic peněz od domkářského dobytka dávají, at moc nebo málo, vždycky řádně se rozdělí.«


Předchozí   Následující