Předchozí 0445 Následující
str. 428

Jak čistili studnici na hradě Zhiroze V 1. 1686-1687.

Z archivu Musea král. českého sděluje Václav Schulz.

Na sta let již byla pustou studnice na hradě Zbiroze. Za dlouhou tu dobu téměř z polovice kamením byla zasypána, tak že voda pro lidi i pro pekárnu, vinopalnu a kovárnu na vozích musila býti přivážena. Bylo to nepohodlné a nákladné zároveň. Proto odhodlal se pan Samuel Ignác de Bois, hejtman panství, že dá studnu vyčistiti. První pokus skončil nešťastně. Zedník Adam Tygr z Rakovníka po delších přípravách spustil se dne 16. prosince 1686 do studně, aby práci zahájil, ztratil však rovnováhu, vypadl z okovu a zabil se. Jen s těží byla mrtvola jeho vytažena.

Vzdor tomu přihlásil se již dne 31. ledna 1687 k nebezpečnému tomu podniku Samuel Heinrich, štejgíř z hor Příbramských, a pomocí tří havířů odstranil 19 sáhů rumu, tak že dne 11. dubna studnici do hloubi 02 sáhů vyčištěnou hejtmanovi odevzdati mohl. Obdržel za to od něho pochvalné vysvědčení. Hmotná odměna však neodpovídala nikterak námaze a nebezpečnosti podniku. Dostávalť pouze 8 grošů na den. Proto obrátil se Samuel Heinrich dne 24. července přímo na komoru kr. č. do Prahy, aby mu něco bylo přidáno. Píšeť doslova: »Pročež poníženě žádám, že z milostivého ohledu takového skrovného platu v nebezpečenství života mně jistý milostivý recompens při důchodě Zbirovském naříditi ráčí.« Zda-li co obdržel, není známo. Že práci svou dobře vykonal, jest patrno i z listu, který komora kr. č. hejtmanovi na Zbiroh dne 23. ledna 1888 poslala a v němž výslovně praví: »Že studnice v témž zámku Zbirovském do 60 šáhův hloubky v sobě držící již na místo vyčíslena jest a vody čerstvé a dobré hojnost se vynachází, aby pak z dovážení jiné vody do zámku sešlo, že ještě k dolčené studni jeden slroj k tažení opáčené vody (od něhož že jeden mlynář 25 zlatých jmíti žádá), řetěz a jiné potřeby zaopatřiti potřeba býti se ukazuje.«

Zajímavé podrobnosti o celém podniku a o způsobu, jak byl prováděn, zachovaly se mimo jiné hlavně ve zprávách, které hejtman dne 16. prosince 1686 o smutném konci zedníka Adama Tygra a dne 6. února 1687 o havířích Příbramských komoře kr. č. do Prahy poslal. Kladu je proto zde i s pochvalným vysvědčením v znění doslovném:

1686 d. 16. prosince na Zbiroze. — Hejtman panství oznamuje komoře "kr. č. do Prahy, se Adam Tygr, zedník z Rakovníka, při pokusu vyčistiti hlubokou studnu zámeckou se zabil.

Milostiví páni páni! Nerad sice, avšak musiledlně tragedii dnes zde v zámku Zbirově vůlí a dopuštěním božským zběhlou před Vaši hraběcí Excellenci a Milost vznáším.

Nějaký zedník, Adam Tygr jménem, z města Rakovníka rodilý, člověk svobodný, manželku sice a jedno děvčátko mající, dostav někde toho vědomost, že studnici zdejší zámeckou, od množství leih nad paměť lidskou


Předchozí   Následující