Předchozí 0185 Následující
str. 178

Č. 3 Radnice v Klenci. (Soupis XVII. Ferd. Vaněk-Dr. K. Hostaš, Domažlicko.)

V Klenci, památné osadě chodské, zasluhuje pozornosti stará rychta jednopatrové stavení s mansardovou střechou a s cibulovitou zvonicí (vyobr 6. 3. na str. 178).

Z jiné starobylé osady trhové, z Kolovče, chovají se v museu v Klatovech kadlub kachlový z pálené hlíny, nalezený v studni domu 6. 3. z XV. věku. Na jedné straně spatřuje se Vjezd Kristův do Jerusalema, na druhé straně jezdec v slavnostním úboru, s korunou na hlavě (vyobr č. 4. na str. 179).

Trh an o v byl střediskem panství Limingenského (po vystavění zámku r. 671 pojmenován: Chodenschloss). Vyobr. é. 5. na str. 180. seznamuje s pěkným pohledem na starobylou tuto chodskou osadu na potoku Gerchovce, která tu vzrostla při Chodském mlýně, založeném asi již v XV. století.

Mezi charakteristické náhrobní kuté kříže řadí se kříž železný, chovaný nyní v museu v Domažlicích, ze zač. XIX. věku (vyobr. č. 6.. str. 181.) a kříž na hřbitově sv. Jana v Domažlicích z r. 1818 (vyobr. č. 7., str. 182.).

Gotická truhla z XV. stol. (nyní v museu v Domažlicích) podává jasnou představu o bytelném, uměle zdobeném nábytku našich předků (vyobr. č. 8. na str. 183.).

Chodov, vesnice chodská na silnici z Trhanova do Bavor. V obci stojí žulový kámen (0 90 m vysoký), na něm vytesaný kříž. Je to patrně


Předchozí   Následující