Předchozí 0329 Následující
str. 322

K lomenicím vkusně skládaným řadí se výzdoba vjezdu, vrata a dvířka zavěšená na sloupech, jež ozdobeny jsou malebnými vázami, jak viděti jest na črtách z jediné obce Zvěřinku u Sadské.

Detaily dále vyhledávajíce, podivíme se pěknému článkoví krakor-covitě prodloužených trámů nad záspem a pěkně řezaným brankám v domovních dveřích.

Úzká mez této stati vymyká se výpočtu dalších podrobností. Není jich však ani potřebí. Z toho, co tu praveno, lépe však ze zachovaných staveb dřevěných, učiní si pozorovatel úsudek, že i náš kraj má svůj vlastní a osobitý stavitelský ráz, jehož znaky jsou: jednoduchost obrysů,


Tesařské ozdobné dílo v Kostelní Lhotě. Kreslil Václav Smutný.

bohatost detailů, jedno podmíněno přírodou, druhé užitou hmotou stavební a uměleckým pudem našeho lidu

Tak formule stavitelství polabského, takto definovaná, jest a musí býti obsažena ve formuli lidového stavitelství českého, jež zní: struktiv-nost a dekorativnost dřevěných slaveb, t. j. staré české stavby jsou účelné, poměrům místního hospodářství přiměřené, malebně a dovedně ze dřeva zbudované.

Je-li dokázána spojitost pojmuv a poznatků národopisných, které Ritter již před 60 lety naznačil a jíž i rázovitost našeho Polabí svědčí, pak bylo byl lze dále ji slopovative zvykosloví, písních a j., v onom bohatém materiálu, jejž uveřejnili Aug. Hajný a Fr. Čečetka, pak došli bychom, zkoumajíce materiál životopisný, ku rázovitosti člověka polabského, spatřili bychom typ člověka klidného, hrdého a k zevnějšku lhostejného.


Předchozí   Následující