Předchozí 0331 Následující
str. 324

dila po smrti prý v noci do Pazderky k Novačce, své kamarádce u Troje sídlící. Novačka se jí ptala, co žádá. Ona jí podala knihu modlitební a jak ji ohnivá hajná chytila za knihu, tak jí prsty všecky prý vypálila na knize. — Pálení čarodějnic. Čimistí pálejí čarodějnice na skále Trojské nad Trojí i svatojanský oheň. Ďábličtí opět nad Ďáblicemi na nejvyšší hoře Ladví okol. Prahy.

Čistí duchové viz Adamité.

Gert je celý černý a ďábel má prý na životě bílý flek, lysinku, ostatně také černý, dí baby čarodějné, které prý jsou v spolku s čertem. Jeden druhého prý nezradí, baba čerta a čert babu.


Tesařské ozdobné dilo v Polabí-

1. sloup, 2. vrata, 3. makovičky, 4. okénka, 5. dvířka. 6. vázy sloupové. 1 , 3.-6. z Hlušiček, 2. ze Zvěřinka.

Kreslil Václav Smutný.

Čarodějky se prý mazaly a třely mastičkami z jedovatých bylin dělanými před slunce západem před sv. Filip, a Jakubem a potom před sv. Janem Křtitelem (1. májem a 24 červnem) než šly (letěly) do sboru, sněmu poh. na křižovatku na hory a na luka k studánkám. Tyto byliny neznáme, ani masť tuto robiti, která je štekle prý činila a opíjela. Podobné čarodějnice se pálívaly. Panna Orleanská byla nadchnuta duchem čarodějným, zkázala Husitům, jestli si pokoje nedají, že na ně půjde a je skrotí pomocí Boží. Ona byla také jako čarodějnice na hranici upálena Panna Orleanská.


Předchozí   Následující