Předchozí 0375 Následující
str. 368

Roubené stavby na Sírašecku.

Podává Karel Prosházka

(Se 3 vyobraz.)

Roubené stavby na západu Slánská, na Strašecku téměř celé jsou z trámů. Trámy buď jednoduše na sebe jsou položeny aneb i urně-leji spojeny, tvoříce stěny. Způsobem tím stavěny jsou obydlí lidská, stáje, sýpky, stodoly a rumpály (studny.) Při vazbách trámů na hranách stěn obyčejně trámy přes líce nevyčnívají. Tu a tam je malebnější zhláví.


Č. 1. Roubená myslivna v Obore Fot. K. Procházka.

Všimněme si chaloupky, způsobem tím stavěné. Na nízké opukové podezdívce spočívají trámy jeden na druhém, Mezery mezi nimi vymazány jsou mechem uvnitř a na povrch žlutou hlinou. Uvnitř je hned za vchodem »černá kuchyň«. Po stranách černé kuchyňky bývá obyčejně po světničce, a v každé jedno nebo dvě okénka, jež zvenčí zavírají se okeničkou, kružbami ozdobenou. Celé stavení obyčejně bývá pod doškami. Štít bývá bedněn prkny, někdy v lomenici skrojen.

Do chaloupek těch v novější době naráženo bylo mnoho floků (kolíků) a mezi ně nahozena hlína, malta, vše obíleno, takže mají podobu zděných domků.

Selské statky způsobem uvedeným jsou stavěny, jenže v rozměrech větších a bohatěji, zejména štíty Nemívají obyčejně poschodí žádného — výminek srubový poblíže se stavíval (U Lukášů v Tuchlovicích.)


Předchozí   Následující