Předchozí 0140 Následující
str. 132

Koleda dráteníků na Podřipsku.

Podává Frant. Homolka.

vánocích chodívají na Podřipsku dráteníci slovenští na koledu. Bývají obyčejně tři. Koleda, kterou zpívají, jest zkomolená. Vstupujíce do stavení, pozdraví slovy: »Pochválen buď Pán Ježíš Kristus,« postaví se do řady vedle sebe a zpívají:



2. Porodila panna synka v městě Betlehémě, vložila ho do jesliček, vesele mu pějme. — 3. Zahrál Simko na husličky, Barbor na barborku, Honza s Jurkou za jaslama zpívali pěsničku. — 4. Mikuláš se na to zlobil, že ho brzy zbudil, praštil po něm kolevratem, krky mu vykrútil. — 5. Již se všichni ovčáčkové do Betléma sešli, naposledy starý Petr ten zůstal u cesty. — 6. Běží Petr po dolině, halenku na pleci, ohledá se na vše strany, neběža-li vlci. — 7. Viděl on tam "vlčka v poli, jak ovečku žere, svatý Petr karabáčem přes záda ho pere. — 8. Ztratila Maria čepec, zůstal jí na cestě; chtěla Bětka vobědovat, zavřeli ji v městě.

Střešní makovičky z Pacovska.

Podává Ferdinand Pakosta.

(S vyobraz.)

Podávám tu řadu typických střešních makoviček, které bývají většinou jedinou tvarovou zvláštností dřevěných částí lidových staveb na Pa-covsku, svérázností, jakou spatřujeme u lidových staveb jiných krajů českých, celkem nevynikajících. Některé vesnice honosí se pěknými, čistě domácími tvary sličných a zajímavých makoviček, jako na př. Obratany a Křeč svými vkusnými miniaturními věžičkami, jinde ovšem najdeme zase tvary dosti neúhledné (20., 21). Ve všech osadách opakují se stejné skoro motivy s malými toliko obměnami. Zde podány jsou pouze nejtypičtější ze vsí: Zahrádky (1 — 3), Křeče (8—12), Obrataň (14—20), Eše (21—25), Roučkovic (26, 27), Lhotic (28), Rovného (29, 30), Velkých Outěchovic (31, 32), z lázní u sv. Anny (4—6), z mlýnů Panského (7) a Hladovského (13).


Předchozí   Následující