Předchozí 0167 Následující
str. 159


Na Čertovině zpívají: Přišel Honza z posvícení, hej sem, hej sem. „Máš-li ňákej tvrdej koláč, dej sem, dej sem." „Tady ho nemám, ale doma mám. Přiď si, přiď si zejtra pro něj k nám."

Tanec kolový. Tento tanec tančí se stejně jako Trnky.

Hrozenčan na Madiléch salaší.

Žertovná rozprávka.

Zapsal J. L. Holuby

V Bošáckych Kopaniciach »ve Spaniern« mal Madila z Bošáce salaš-Raz vo fašianky, v sobotu večer doviedli mládenci k Madilovej dievke gajdoša, a keď sa tam viac chase naschádzalo, dali sa do tanců. Hodné před polnocou vkročil do izby Hrozenčan v halené a po pozdrave prosil: aby aj jemu dovolili zaspievať a zaskočit si. Mládenci mu povedali: »No, len si zaspievajte a zaskočte!« Hrozenčan si tedy začal spievať a po-skakovať, ustavičné kukajúc do okna:

„Ohýbaj sa, ohýbaj! Cepičkuc' je vinno! (vidno) Kratochvostnú, duhochvostnú, kerá ci je snanno! (snadno) Hoře Lopenníčkom, Prestrenným chonničkom: Tadze je vedená, Madiléch Bělena."

Všetci přítomni sa mu dali do smiechu nad takou pěsničkou a nad jeho neohrabaným taneom v halené; ešte mu aj pálenky zavdali. Keď sa Hrozenčan hodnú chvííu pobavil pri veselej chase, poďakoval sa za po-častovanie, dal všetkým dobru noc a odšíel. Až ráno porozuměli Madí-lovci Hrozenčanovej pesničke, lebo im v ten čas, keď ju spieval a pri tom poskakoval, jeho kmínski kamarádi ukradli krávu Bělenu, a hrozenský, taneujúcí hosť, v tej pesničke upomínal, aby sa kmíni pod oknom sohnuli, lebo jim vrch čepic z izby bolo vidno; čo ale z přítomných nikto ne-spozoroval, lebo všetci híadeli na tancujúceho Hrozenčana.


Předchozí   Následující