Předchozí 0207 Následující
str. 199
Pravidlo VI.

Kdykoliv se sázka dává, na svrchní talíř se dá: když se co zpátky dobírá, k tomu svědek se žádá.

Pravidlo VIL

Do hry s dobrými penězmi zaopatřen být musí; kdo by přišel s falešnými, dvojnásob platit musí.

Pravidlo VIII.

To, co se na stůl vyhodí (mimo barvy přiznáni) víc se zpátky neuvodí, byť by bylo k prohrám.

Pravidlo IX.

Arrifer k libosti stojí v začátku, neb v prostřed hry neb ku konci, kdo se bojí, ze dvou štychův pochromy, kdyby však figura byla hrajících obmezená, by milá vlast netrpěla, jen tam bude placená.

Pravidlo X.

Mimo Tree jiná figura v druhém štychu se hlásí, v třetím není víceji vira, obrátí se v smích, v špásy; na tu pán bratr společný v třetím štychu ať se ptá, sice, at jest v tom bezpečný, v čtvrtém se ji nedoptá: tu přec dobrovolně splatí, nechce-li dvojnásob dáti.

Může zatím šňupat, píti, několikrát obejít, neb — měly-li by tu býti — s paničkami promluvit.

Pravidlo VI.

Go se týká nové sázky, na svrchní se talíř dá; dobírá-li se co zpátky, at se svědek dožádá: nevinně se často stává, že se vezme více zpět, pak se jiným vina dává, žádný neví, kdo to spleť!

Pravidlo VII.

S penězi ať se dobrými ku hře každý posadí; přijde-li kdo s neplatnými, dvojí cenu nahradí.

Pravidlo VIII.

Co se jednou na stůl hodí — leč chceš barvu přiznati — nazpět se víc nezprovodí, třeba jai měl prohřátí; přísloví to starobylé, že, co leží, to běží! Komu se to zdá nemilé, ať si list lip rozměří.

Pravidlo IX.

Alifer je volno dáti, uprostřed, i v skončení, ba i pak se to muž' státi, když je již po sečtení; by však při tom vlast přemilá nebývala zkrácená, musí druhá hra být celá dvojnásobně placena.

Pravidlo X.

Figura se — mimo třidcet — v druhém štychu ohlásí; v třetím můžeš, jak chceš, křičí padneš v smích a ve špásy! V třetím se hleď na ni ptáti — v čtvrtém se ji nedoptáš ! — A přede za ni musíš dáti, nechceš-li dvojcenu dát!


Předchozí   Následující