Předchozí 0131 Následující
str. 120

pouze slova jednoslabičná, předložky v to počítaje. Z víceslabičných slov mohou počínati na druhém místě pouze dvouslabičná a čtyřslabičná, jak patrno jmenovité při písni první, a na třetím místě jen slova trojslabičná, což dobře vyniká při písni druhé. Tím nabývá daktyl ve spojení s následujícím trochejem jisté pravidelnosti. Slova dvojslabičná zakončují ve případě tom stopu daktylskou a slova čtyřslabičná i trojslabičná následující stopu trochejskou, jako na př. v těchto verších písní uvedených:



Po stopě daktylské jest z velké části přerývka, po trochejské vždycky. Velmi zřídka naleznou se verše, v nichžto stopy daktylské a trochejské. se střídají tak, že trocheje předcházejí před daklyly, jako na př.:



V takových verších přechází kterékoliv slovo z trocheje do daktylu, jak se to právě při trocheji hodí, a jak to také při uvedených písních tiskem jest naznačeno. Z velké části mohou se písně tyto také čísti bezvadně dle schémata: — ^ ^ —i..V", jako právě první z uvedených písní.*)

Všech písní, v nichžto stopy daktylské stojí před trochejskými probráno bylo ve sbírce Suš. (až k č. 616) 49,v Bart. II. sb. (k č. 865.) 74 a v Bart. III. sb. (k čís. 907) 72. Všech veršů úhrnem napočteno bylo 2253. Odchylek proti výše uvedeným pravidlům shledáno bylo při slovech dvojslabičných 42 a při trojslabiéných 28. Připadá tedy na slo veršů při slovech trojslabičných asi 1 odchylka, při slovech dvojslabičných skoro 2 Přerývka po stopě trochejské působí, že při čtyřslabičných slovech odchylka jest nemožná. Slova dvojslabičná odchylují se tím, že počínají někdy na třetím místě daktylu, a slova trojslabičná opět na druhém. — Podobně jako při verších trochejských jest i při daktylech dosti příkladů, které ukazují, že mnohé odchylky povstaly poklesnutím paměti zpěvákovy. Při trojslabičných slovech možno mnohdy si vysvětlili odchylku tím. že ,před nimi ve verši předchází slovo jednoslabičné (velmi často předložka), kteréž mohl zpěvák z lidu pokládati s následujícím slovem trojslabičným za jedno slovo čtyřslabičné, jímž počínal daktyl. Na př. v Bart. II. sbírce:


*) Písně téhož rhythmu: Suš. 202, 243, 254, 275, 434, 436, 497. Bart. II. 26b, 196, 235, 293, 817.

Předchozí   Následující