Předchozí 0197 Následující
str. 186
Dr. Čeněk Zibrl:

V Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého.

Polednice a divá žena, totožné.

Polednice na Blatech pod Mělníkem v pravém poledne šestinedělce dítě vzala a své jí podložila. Ono dítě mělo velkou šišatou hlavu, velké oči atd. bylo divé a střeštěné, nezdravé, umřelo jim, pohřbili ho na hřbitově křesťanském. Pokud bylo živo, v tom domě bylo hojného požehnání, jak umřelo, měli roditelé prý nedostatek na všem. Když tomu dítěti dobře dělali podloženému tito roditelé, tedy polednice též jejich mu dítěti dobře dělala atd., na opak.

Poklady. Kdo chce poklady prý zdvihnouti, musí na pomoc vzíti moc Boží, samého Boha a svaté ku pomoci volati a bráti a říkati: K tomu mně dopomoc 1. Bůh, 2. Adonai, 3. Sabaoth, 4. Elohim (Emanuel, Alfa et Omega), napoíom : čtyři sv. andělové, archandělova, síly Boží, evange-lislové, čtvero knížectví, čtvero panství, čtvero trůnové, čtyři cherubínové, čtyři serafinové. Na to se pomodli 9 otčenášů a tolik zdrávasů, kdo poklady zdvihá.

Pověsti o pokladech na Cechách.

Pokladů místa na Cechách z rukopisu něm, vyňatá a poznamenaná. »V. Venetianische Orthe und (mit) ihren Heimlichkeiten«. Titul je. Na Rodi Haydě v okolí drahé kamení se prý nalézá. Na Dolenstejně hradě, na pláčí skále a pod stromy lesními poklady se nacházejí. Na Lese vysokém (Hochwald) Wolf neb Wolersdorf nalézají se v okolí prý opět perle. V Jindřichovém Hradci u Stolcenberku u vsi Stolcenheimu na křižovatce u kříže ; iéž na starém hradě na statku Seifenském; u starého bývalého hradu Jindřichova jest jedle, na ní kříž a naň slova, zde prý ten poklad leží zlatý. Na (Rother Vetterhaus) Hradě a v okolí onom na hoře, kde hrad Zahn a Zuheim slově nedaleko Pakova, zde se topasy nalézají prý; jako u Dražického hradu u Benátek. Okolo Eisenberku k Rattenberku v horách, v bukových i dubových lesích u vod a pod stromy, na nich obrazy, u Satelberku též poklady dle pověstí veliké ležejí. Poklady také ležeti mají v České Kamici a v české Lípě a v okolí jejich na Litoměřicku dle pověsti. U Kadaně v Žatecku. V okolí u Kadaně v lese u skály Hasou (Jasou) neb Vysoké skály — též u jeleního pramenu (Hirschbrunnen) zde prý zlato k nalezení jest. V Pelrsdoríě u Kadaně pramínek, z něho mnoho pokladů i v něm, dí lid moudrý, když se na okolí vyleje a oplodí krajinu okolní. U Mostu u potoku Wehrrenbach neb Leisebach v Žatecku. Na Hluboké (Frauen-burg). Mezi Májem a Labanem stojí velikánská lípa: zde na suku vyřezáno podotknuto stojí: »zde hledej a nalezneš<, díra do lípy, v ní prý jsou veliké poklady — též zde u jednoho dubu, též doň díra. Mezi bílou studánkou a Labanem pod dvěma stromy pod 3mi Skálami jest do nich jako pec, díra do ní jen jako liščí díra, dí lid, že jsou tu poklady ustrčeny. Königsverth z= Vart snad od královského pokladu pochodí jméno za krá-


Předchozí   Následující