Předchozí 0381 Následující
str. 370

něj a zamkni klíčem, klíček vezmi k sobě a zámek mu zakopej na cestu, kady lidi nejvíce ke mlejnu jedou anebo jdou. Neponese k němu žádnej, on sobě nepomůže za dlouhej čas. Zkušeno jest.

Kdybys chtěl mlynáři kamení pokazit, aby mu málo mouky dávalo, dostán z jeho mlejna šrotu a jdi s ním ke kostnici, vhoď ho do kostnic^ přes hlavu a řekni ještě: z toho mlejna všichni mrtví pokud já v něm ostávati nebudu. Zvíš, že ani štrych mouky ze štrychu žita nenamele; zkušeno jest.

Kdybys chtěl některýmu chlubnýmu mlynáři čepy pokazit, aby se mu hřály, vezmi tři zrna verbeny, tři zrna pepře, tři zrna jelelní, jeden kvítek*) živé rtuti, zmíchej ji s člověčí krví, namaž mu tím čepy; zvíšv že mu bude palice ve velikej vážnosti, ani ji nebude chtít z rukou pustit.

Kdyby se tobě přitrefllo, že by čepy hřály anebo železy, vezmi slunečnou rosu a kláštereckou chvojku, usuš na prach, vlož do želez anebo na čepy všechno, více hříti nebudou. Zkušeno jest.

Kdybys chtěl svému škůdci udělat, když bude na novu měsíce v úterý, ve čtvrtek a v sobotu uměj sobě nohy a psu nohy, kohoutu nohy, vylej mu tu vodu přede dvéře; více ti škodit nebude.

Abys měl dosti mletí, dostaň od kata tu špici z kola, co na ní popravenec pravým bokem ležel, provrtej v té špici díru, udělej z ní píšťalku. Na kterou stranu v Novou neděli zapískáš, od té strany dosti mletí míti budeš. Zkušeno jest.

Kdyby někdo od udělání stonal, tak mu pomůžeš: vezmi dříví devaterý, z každýho tři vršky, ale z trní, hlohu ani šípku neber, jinší můžeš jakýkoliv bráti. Ale když ho máš brát, řekni: zdrávo buď dřevo, ty hledíš do nebe, já hledím na tebe a budu tě bráti k potřebě. Komu a proč ho bereš, musíš jmenovat a to ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého, amen. Potom ho ber a kup džbán černej s pukličkou; co ti ho procení, dej mu za něj, a vezmi vodu zpáteční, která se točí proti slunci. Vař v ní to dříví, mej se tou vodou po tři dny po slunci západu; pomůžeš sobě i každýmu. Potom po každým zmytí se pomodli růženec za duše v očistci; zvíš, že za tři dny bude lepší s pomocí Boží. Pro-batum.

Abys vždycky mletí měl, kdybys mohl trefit tu, kde se bříza o smrk šoustá, vezmi ty kůry obojí, udělej z ní prášek, a když někde piješ, vsyp toho prášku do džbánu. Kdo se z něho napije, vždycky u tebe mlíti bude, pokud bude co míti. Zkušeno jest.

Aby žádné obilí nebylo snětivé na poli, udělej novou rozsivku a potom na den stětí sv. Jana vezmi kohouta, zařež ho nad tu rozsivku, okrvav ji, rozsívej z ní všechno obilí; nebude snětivé ani nikdy kroupy takovému obilí nemůžou nic škodit.

Aby nemohl žádný nic v tvým mlejnu uškoditi, učiň takto. Na každý hod Boží, když půjdeš ze mše sv., jdi dříve do mlejna nežli do


*) kvintlík i?)

Předchozí   Následující